Zeleninovo-vaječný koláč
V hrnci ohřejte mléko. Mouku přesejte do mísy, vytvořte důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte mléko. Vypracujte těsto a nechte ho asi 20 minut kynout na teplém místě.
POTŘEBUJETE (na 24 kousků):
■ 160 ml mléka
■ 400 g hladké mouky
■ 30 g čerstvého droždí
■ 60 g másla
■ 40 g cukru
■ špetka soli
■ 1 vejce
■ 1 žloutek
■ 50 g kečupu
■ 5 koktejlových rajčat
■ 250 g bílého hlávkového zelí
■ 1 cibuli
■ 2 stroužky česneku
■ sůl
■ mletý pepř
■ 250 g mozzarelly nakrájené na plátky
■ 1 svazek petrželové nati
Máslo, cukr, sůl, vejce a žloutek vypracujte do těsta, vytvořte kouli, přikryjte a nechte kynout, dokud se objem nezdvojnásobí. Troubu předehřejte na 200 ˚C.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále, dejte na plech vyložený papírem na pečení a potřete kečupem. Rajčata omyjte, osušte a rozpulte. Zelí omyjte, osušte a nakrájejte na proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a prolisujte. Všechny tyto přísady poklaďte na těsto, osolte a opepřete. Mozzarellu nechte okapat a rozložte na zeleninu. Pečte asi 25 minut na středním roštu. Petrželku opláchněte, nadrobno nasekejte a před podáváním ji nasypte na koláč.
převzato z knihy Koláče pestré, lahodné a vydatné z nakladatelství Svojtka&Co.