Rajčatový koláč
Z mouky, na kousky nakrájeného másla, soli, citronové kůry a vejce vypracujte těsto, z kterého pak udělejte kouli, zabalte do fólie a dejte nejméně na hodinu do chladničky.
POTŘEBUJETE (na 24 kousků):
■ 300 g hladké mouky
■ 200 g másla
■ špetku soli
■ špetku nastrouhané citronové kůry
■ 1 vejce
■ 700 g rajčat
■ 250 g čerstvého kozího sýra
■ 3 lžíce kaparů
■ 3 jarní cibulky
■ sůl
■ mletý pepř
■ 1 větvičku rozmarýnu
■ 3 stroužky česneku
■ 100 g strouhaného sýru greyerzer
Troubu předehřejte na 200 ˚C. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Kozí sýr smíchejte s kapary. Cibulku omyjte, nakrájejte na kolečka a vmíchejte do sýrové směsi. Těsto vyválejte na plech vyložený papírem na pečení a posypte sýrovou směsí. Na tuto směs poklaďte přes sebe rajčata, osolte a opepřete. Rozmarýn omyjte, osušte a otrhejte lístky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozmarýn a česnek dejte na rajčata a vše posypte sýrem. Pečte na středním roštu asi 25 minut.
převzato z knihy Koláče pestré, lahodné a vydatné z nakladatelství Svojtka&Co.