Plundr Calvados
Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále. Dvě malé formy o průměru 18 cm vymažeme máslem a vložíme do nich listové těsto tak, že část těsta přečnívá přes okraj formy. Jablka omyjeme, oloupeme, nakrájíme na dílky a zakapeme calvadosem.
POTŘEBUJETE (na 8 kousků):
■ 200g listového těsta
■ máslo na vymazání formy
■ 370g koktejlových jablek ze sklenice
■ 100ml calvadosu
■ 50g marcipánu
■ 2 žloutky
■ 200g kysané smetany
■ 3 lžičky škrobové moučky
■ mléko na potření
■ 4 lžíce citronového džemu
■ 4 lžíce lískových oříšků (plátků)
Marcipán rozdrolíme a smícháme se žloutkem. Přidáme kysanou smetanu a škrob. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka rozložíme na těsto a posypeme marcipánovou hmotou. Přečnívajícím těstem náplň přiklopíme a těsto pomažeme mlékem. Pečeme asi 30 minut na středním roštu. Citronový džem smícháme s plátky lískových oříšků a ihned jím plundr pomažeme.
Převzato z knihy Recepty koláče pestré, lahodné a vydatné z nakladatelství Svojtka&Co.