David Hájek (14) z Ostravy: Měl být ležák, ale chodí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

David Hájek (14) z Ostravy: Měl být ležák, ale chodí

Po operaci  Achillových šlach  je nutné pravidelně rehabilitovat
Po operaci Achillových šlach je nutné pravidelně rehabilitovat (Foto Aha! - Karel Janeček)

Kluci jeho věku si přejí skateboard, značkové boty, mobil či tablet. David Hájek (14) z Ostravy ví, že víc než věci znamená zdraví. Nemoc ho již od předškolního věku odsuzovala na invalidní vozík. Je však bojovník, díky svému odhodlání chodí.

Jako mrně si hrál s ostatními dětmi, radoval se a smál. Najednou ale začal být jako marioneta v divadle, jejíž loutkoherec zapomíná tahat za vodicí provázky. Zakopával, padal. Den ode dne měl větší problémy, přidala se únava. „Po genetickém vyšetření jsme byli postaveni před hotovou věc. Davidovi diagnostikovali svalovou dystrofii,“ nerada vzpomíná maminka Erika (45). Jako školák onemocněl salmonelózou, nemocí, která dá zabrat i zdravému dítěti.

„Měl špatné jaterní testy. Vstával a chodil jen s obtížemi. Museli jsme ho vozit, stával se z něj ležák. Nemohl hýbat rukama a ani nohama,“ pokračuje smutně máma. Slábnoucímu Davidovi, který nebyl schopen se sám najíst, napít a obléct, začala zabírat léčba a s postupujícím dospíváním se z něj stal chlap bojovník. Obrovsky mu pomohla operace achilovek obou nohou. „Je skvělé, že zdravotní pojišťovny začaly proplácet pobyty dětí v klimkovických sanatoriích. Tady syn protahuje s fyzioterapeutkou svaly,“ pochvaluje si maminka, která je šťastná, že její syn nerezignoval na život a inspiruje tak i druhé. „Nikdy nevzdávejte boj s osudem,“ usmívá se statečný David, který se zase dokázal postavit na vlastní nohy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.