Klášter Želiv: Křížová cesta po bolševicku, internační tábor i blázinec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Klášter Želiv: Křížová cesta po bolševicku, internační tábor i blázinec!

Major Zeman - Želiv
Major Zeman - Želiv (Foto Aha! - Daniel Černovský)

Když kníže Soběslav I. zakládal v polovině 12. století klášter v Želivi, nemohl tušit, k jakým účelům toto nádherné místo o 900 let později poslouží. V roce 1950 byl totiž klášter komunisty zrušen a přeměněn na internační tábor pro řeholníky. O čtyři roky později, až do jeho obnovy v roce 1990, zde byla pro změnu psychiatrická léčebna. V roce 1991 byl klášter navrácen premonstrátům a v objektu bydlí kromě jiných nájemníků i zpěvačka Naďa Urbánková (74).

Plán, s jehož pomocí si komunisté začali vyřizovat účty s církvemi, byl pojmenován jako Akce K. Bezpečnostní složky ve spolupráci s Lidovými milicemi hromadně obsazovali kláštery a fary, do internačních táborů bylo násilím odvezeno téměř 2 400 duchovních. Několik stovek i do objektu historického kláštera v Želivi.

V televizním seriálu Třicet případů majora Zemana, se církevnímu tématu věnuje epizoda nazvaná Křížová cesta. Bohužel se jedná právě o díl, ve kterém se komunistická propaganda realizovala obzvlášť nechutně a lživě. Agent Bláha se schovává v ženském klášteře, tudíž jsou i duchovní škůdci režimu.

Nedělní Aha! se vypravilo do Želivi, na místo zvůle padesátých let. Tehdejší atmosféru strachu však již dávno odvál čas. Prohlédněte si galerii.




Autor:  ben

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.