Kdo získá chutnější pomeje? Politici se perou o korýtka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Kdo získá chutnější pomeje? Politici se perou o korýtka

Začíná boj o koryta!
Začíná boj o koryta! (Profimedia.cz)

Koaliční smlouvu upekli a teď začíná pro členy vyjednávacích týmů ČSSD, ANO a KDU-ČSL ta nejzábavnější část – dělení korýtek ve vládě. O některá místa se povede pořádná bitka.

Zatím jediný, kdo má funkci jistou, je Bohuslav Sobotka (42). Prezident Miloš Zeman jej už dříve pověřil vyjednáváním o sestavení vlády, a tak bude z lídra ČSSD premiér. Sobotka chce, aby ve vládě po jeho boku seděli i předsedové zbylých koaličních stran Andrej Babiš (59, ANO) a Pavel Bělobrádek (36, KDU-ČSL). Oba však mají problém.


Babišovo očekávání
Miliardář Babiš už od voleb dychtivě touží po ministerstvu financí, ale chybí mu, podle právníků povinné, lustrační osvědčení. Pavel Bělobrádek pak pro sebe chce zemědělství, avšak to má podle dosavadních dohod obsadit ČSSD. Lidovcům se nelíbí ani to, že by měli dostat jen dvě ministerstva. Zaslouží si prý alespoň tři.

Žádní „blbci“
Radost nedělá rodící se koalici ani hradní pán Miloš Zeman. „Stabilní vláda musí být bez blbců a idiotů,“ nechal se slyšet. A tak by se například herec Martin Stropnický (ANO) neměl stát ministrem obrany, stejně jako sněmovní inventář Lubomír Zaorálek (ČSSD) ministrem zahraničí. Oběma prý chybí potřebná odbornost. Sobotka už ale dříve řekl, že si z Hradu diktovat jména nenechá.

Autor:  Vladimír Barák

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.