Polku Joannu znetvořil nádor: Za 23 hodin ji ušili novou tvář! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Polku Joannu znetvořil nádor: Za 23 hodin ji ušili novou tvář!

Operace trvala 23 hodin.
Operace trvala 23 hodin. (Foto EPA, ČTK, ara)

Polským chirurgům se už podruhé povedl lékařský zázrak. Joanně (26), které nádor znetvořil tvář a působil jí velké zdravotní problémy, úspěšně transplantovali obličej. Na sále jim pod rukama ležela celých 23 hodin!

Joanna trpí tzv. neurofibromatózou, kvůli které jí na těle rostou nádory kolem nervů. Jsou to tumory nezhoubné, většinou jsou jen malé a nebolí. Jenže v Joannině případě byly skoro smrtelné. „Nemohla pořádně kousat a polykat. Její řeč byla čím dál nesrozumitelnější.

Operace trvala 23 hodin.

Špatně se jí taky dýchalo,“ řekla její matka.
Před transplantací prodělala 35 operací, když se ale její stav zhoršil, rozhodl se tým chirurga Adama Maciejewského pro výměnu obličeje. Během 23hodinového zákroku Joanně odebrali 80 procent její vlastní obličejové tkáně a nahradili ji tváří neznámé dárkyně. Nových nádorů se prý bát nemusí, nemoc se do nového obličeje přenést nemůže, navíc by měla opět vidět! „Cítí se dobře, je plná optimismu,“ prozradila dojatá matka.

Operace trvala 23 hodin.

Maciejewski se vydal ve stopách českého lékaře Bohdana Pomahače, který provedl první transplantaci obličeje v USA a pomohl už několika lidem. Pro polského chirurga je to již druhá úspěšná transplantace obličeje, v květnu letošního roku vrátil obličej muži, kterého zranila řezačka kamene.

Přečtěte si
lipno
27. 2. 2014 • 10:40

Typické HAHA! Která je to město? Top se nedalo ukrást?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.