Nedaří se zhubnout? Můžou za to bakterie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nedaří se zhubnout? Můžou za to bakterie!

Za tloušťku některých z nás zřejmě mohou bakterie a kvasinky, které máme v tlustém střevě.
Za tloušťku některých z nás zřejmě mohou bakterie a kvasinky, které máme v tlustém střevě. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Doktoři přišli na důvod, proč jsou někteří lidé tlustí a za žádnou cenu se jim nedaří zhubnout. „Mohou za to bakterie a kvasinky usazené v jejich tlustém střevě,“ vysvětluje lékař Josef Kratochvíl.

Dlouhou dobu se myslelo, že živiny z natrávené potravy se vstřebávají jen v tenkém střevě. Až nyní se ukázalo, že i v tlustém střevě probíhá celá řada dalších procesů. „Část lidí je obézních možná i proto, že má v tlustém střevě kvasinky a bakterie, které dovedou rozložit tráveninu ještě na další živiny. Mají tak oproti jiným šanci získat ze stejného množství jídla více živin. Ty se pak ukládají v podobě tuků na břiše, bocích, hýždích,“ dodává Kratochvíl.

S tím souhlasí i přední specialista na problematiku metabolických chorob a výživy doc. Milan Kvapil. „Část lidí je obézních zřejmě proto, že mají ve střevě takovou mikroflóru, která dovede rozložit potravu ještě na menší živiny,“ potvrzuje a dodává, že shodit pak dlouhodobě přebytečná kila bez změny životosprávy, tedy stravovacích návyků a pohybu je nemožné.

„Pokud chcete shodit, vyplatí se navštívit lékaře a nechat si poradit. Zhubnout může totiž opravdu téměř každý. I člověk nemocný a špatně se pohybující. Doporučil bych obezitologická pracoviště, kde vám poradí zdarma. Tam návštěvu uhradí zdravotní pojišťovny,“ dodává docent Kvapil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.