Pozdravte!: Dnes je den pozdravů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pozdravte!: Dnes je den pozdravů!

Fotografie
Fotografie (internal)

Až vás dnes začnou zdravit cizí lidé na ulici, neděste se! Na 21. listopad totiž připadá Světový den pozdravů. A ten dnešní je navíc speciální, lidé ho totiž slaví už 40 let! Pod pozdravem si ale každý představuje něco jiného. Eskymáci volí tření nosů, v Mongolsku se navzájem očichávají a třeba na africkém kontinentu si jeho obyvatelé ohmatávají hlavy.

Kdo začal první zdravit?

S nápadem na Světový den pozdravů přišli bratři MacCormackovi ze Spojených států v roce 1973, kdy se rozpoutala arabsko izraelská válka a USA uvedly svou armádu do pohotovosti. Michael McCormack proto přemýšlel, co by mohl každý na světě udělat pro to, aby válku zastavil. Údajně věřil, že pokud by lidé všude na světě ukázali svým vůdcům, že je lepší spolu mluvit nežli bojovat, bylo by možné válkám zabránit.

Pozdravy podpořil i Havel!

Tento den podpořila i řada známých lidí. Mezi nimi Luciano Pavarotti, Jan Pavel II., královna Alžběta, Whoopi Goldbergová či Václav Havel. Jejich poselství si můžete přečíst na internetových stránkách www.worldhelloday.org.


Jiný kraj, jiný mrav

Afrika
Jako jeden z pozdravů mají ohmatání hlavy toho druhého.

Čína
Jeden z pozdravů v této zemi je i dotýkání se bosými chodidly. Jinak se klasicky uklání. Ukloníme-li se, snižujeme výšku vlastní postavy, aby se druhý člověk cítil větší.

Eskymáci
Říká se tomu eskymácký polibek, při němž dochází k tření nosů. Jedná se ale o doplněk k podání ruky.

Japonsko
Japonci se uklánějí s rukou na srdci bez kontaktu. U Japonců svědčí úhel úklonu o míře úcty.

Jihoameričtí indiáni
Ti se zdraví opravdu zvláštním způsobem. Třou se zády o sebe. A při velkých sympatiích si dokonce vymění svršky.

Mongolsko
Mongolština má snad nejvíce druhů pozdravů ze všech jazyků. Pozdravy se liší podle ročních období, dnů, hodin a i místa. Pozdravem může být i očichání se navzájem.

Nepál
Sepnou ruce na prsou, mírně se ukloní. Vždy s úsměvem ve tváři se vítají a stejným způsobem se loučí.

Nová Guinea
Obyvatelé Nové Guineje vítají cizince s hlavou pokrytou břečťanovými listy, které jsou místním symbolem přátelství.

Tibet

Tady přiloží ucho k uchu a dlouze naslouchají.

Víte, že…

…člověk během života pozdraví údajně až 300 000x?

…v Japonsku si lidé místo pozdravu mohou i rozepnout kabát? Je to pozůstatek z dob, kdy tak dokazovali, že nejsou ozbrojeni.

…v rámci Světového dne pozdravů máte pozdravit deset lidí.


Přečtěte si
lyznik008
21. 11. 2013 • 11:32

Hlavně se nezdravte oblíbeným VÍTEJTE což kdysi zavedl a prosadil Pokorný a dnes už moderátoři výhradně tento nesmysl používají při každém vstupu.Je to od nich ale zesměšňování posluchačů.Nedávno jsem slyšel jak na ČT řekl Borek Hruškové:tak nás zase budou vítat (to nevěděl,že je to slyšet) a vzápětí pronesl ono vítejte.Kdy už jim to konečně někdo dá najevo a po této výzvě třeba řekne:když na tom trváte tak vás tedy vítám.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.