Jiří Čunek: Mám účtenky, které mě očistí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jiří Čunek: Mám účtenky, které mě očistí

Jiří Čunek
Jiří Čunek

PRAHA – Kde vzal šéf lidovců a vicepremiér Jiří Čunek půl milionu korun, které si v roce 2002 uložil na bankovní účet a kvůli kterým je podezřelý z braní úplatků?


„Byly mi vyplaceny po krachu Universal banky, kde jsem měl předtím uložen milion korun,“ tvrdil včera Čunek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Jako důkaz v ruce držel listiny, které to prý dokazují a znamenají, že žádný úplatek nevzal.

Proč Čunek s tímto důkazem přišel až včera, když se o něj policie v souvislosti s přijetím půlmilionového úplatku začala zajímat už před Vánocemi? „Já mám v Praze pracovní povinnosti, a tak se domů do Vsetína dostanu tak na jeden den v týdnu,“ vysvětloval Čunek. A při své poslední sobotní návštěvě se mu prý podařilo najít doklady o tom, že půl milionu, který v roce 2002 vložil na účet, byly jeho úspory.

„Tady mám všechny doklady, které potřebuji, a ukáži je senátorům. Peníze jsem měl před vstupem do veřejného života. Naše finanční prostředky jsem v roce 1998 uložil na termínovaný vklad u Universal banky, aby se zhodnotily. Ta banka zkrachovala. Přes Českou spořitelnu jsem dostal asi za rok 400 tisíc,“ uvedl Čunek.

Pak mu prý byly vypláceny další peníze, od kterých má účtenky. To podle něj vysvětluje, že 497 tisíc, které se v roce 2002 objevily na jeho účtu, nebyly z úplatku od stavební firmy H&B Real.

Šéf lidovců nebyl v minulých týdnech schopný původ peněz věrohodně vysvětlit. Nejdříve tvrdil, že to byly jeho dlouholeté úspory, které měl schované doma. Pak zase přišel s verzí, že jde o vrácenou půjčku. Čunkovi příliš nevěří ani lidé, polovina si podle průzkumu agentury STEM myslí, že by měl odejít z vlády.


Autor: Tomáš Kačena
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.