Kupujete ojeté auto? 7 míst, která prozradí zamaskovanou havárii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kupujete ojeté auto? 7 míst, která prozradí zamaskovanou havárii!

Fotografie
Fotografie (internal)

Překupníci s ojetinami udělají cokoliv, aby vůz prodali za vyšší cenu. Přetáčejí tachometr, mění díly, svařují, brousí a lakují. Na takové drobnosti, jako jsou dobové bezpečnostní pásy nebo víčko nádržky ostřikovače, ale většinou nemyslí.

Většina dílů vozu přitom bývá vyrobena jen několik týdnů nebo měsíců před smontováním celého auta. Pokud se data na dílech výrazně liší, znamená to problém. PoradímKde najdete datum výroby:

Bezpečnostní pásy
Cedulku s certifikací, zemí a datem výroby najdete na každém bezpečnostním pásu. Pokud se výrazně liší od údajů ve zbytku vozu, může to znamenat havárii, zatopení nebo třeba požár.

Víko dveří


Datum výroby bývá na vnitřní straně nebo na hraně poblíž zámku. Jiné datum může znamenat, že buď staré víko prorezlo, nebo auto schytalo náraz zezadu.

Pojistková skříň
Najdete ji zpravidla na palubní desce vlevo od volantu nebo z boku. Datumová tabulka bývá vypálena přímo do plastu víka, jiné datum znamená závažnou nehodu a výměnu palubní desky.

Víčko nádrže ostřikovače
Bývá přidělané k nádobce, která při nehodě často vezme zasvé. Sehnat novou s víčkem se správným datem je téměř nemožné .

Pokud vám sedí s daty na celém voze, je to v pořádku. Pokud ne, ptejte se prodejce proč.

Kryt vzduchového filtru
Tato součástka se za běžných okolností nemění. Původní kryt většinou absolvuje s autem i jeho poslední cestu.

VIN číslo
Má přesně dané pořadí čísel a určíte z něj rok výroby vozu. Najdete ho na technickém průkazu i na štítku v motorovém prostoru. Bývá vyraženo pod čelním sklem, na okraji motorového prostoru nad podběhem či na podlaze v kabině. Pro určení data výroby se podívejte na desátou pozici u VIN.

Písmena A – Y reprezentují roky 1980 – 2000 (jsou řazena jako abeceda bez háčků, čárek a písmen O, Q, U a Z). Roky 2001 – 2009 najdete pod číslicemi 1 – 9. Rok 2010 už je zase A, 2011 B a tak dále.e vám, kam se podívat, aby šmelináři nelakovali i vás.

Autor:  ja

Přečtěte si
ivannavratil386
15. 5. 2018 • 08:08

Díky mockrát za výborné tipy. Brzy se chystám kupovat auto z druhé ruky, konkrétně z https://www.truck1-cz.com/ a tak alespoň vím, na co si dát pozor. O tom VIN čísle jsem vůbec nevěděl, to si určitě zkontroluji. Ještě jednou, díky moc!

hillaarkaa
5. 9. 2013 • 11:17

Nejlepší jsou ti z těch 3 písmen,ti Vám vymrsknou i z vraku limuzínu a na protiúčtu oškubou jak husu Kožené sedačky už u vchodu,tépychy až na WC,pupky jim lezou z gatí,to je sranda

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.