Mykologové jásají: Hřiby porostou! Přečtěte si kdy a kde!
Téměř tři týdny trvající úporná vedra houbám nepřály. Po přívalech deště a mírném ochlazení už ale raší první hřiby. A začátkem příštího týdne můžete vyrazit s košíkem do lesa, s prázdnou určitě nepřijdete.
„Kromě chorošů, několika babek a spousty komárů teď v lese nic nenajdete. Už od pondělka je ale pravděpodobné, že budou růst hřibovité houby, klouzci, křemenáči a tak dále,“ řekl Aha! mykolog Josef Kadeřávek.
Jinou zkušenost má ale čtenář Jiří Švec, kterého suché a teplé počasí neodradilo a vydal se včera do lesa prozkoumat „svoje“ místa. A co tam nenašel?! Domů si přinesl plný košík chutných syrovinek.
Co můžete najít v lese?
Najdete ho v bučinách a jehličnatých lesích. Jde o vyhledávanou a oblíbenou houbu, která roní bílé lepkavé mléko, když do ní říznete. Pojídat se dá i za syrova nebo opečený na kamnech.
Kozák březový
Na chuť vynikající houba, která se skrývá hlavně pod břízami. V kuchyni ho můžete použít na všechny možné způsoby, ideálně v kombinaci s dalšími druhy hub.
Bedla vysoká
Roste v jehličnatých i smíšených lesích, hlavně na pasekách a mýtinách. Nejchutnější jsou na ní velké klobouky, které si Češi často smaží v trojobalu jako řízky.
Muchomůrka růžovka
Nejlepší je naložit ji do kyselého láku, nehodí se moc na sušení. Narazíte na ni v listnatých i jehličnatých lesích.
Klouzek obecný
Lebedí si pod mladými stromy. Poznáte ho podle lepkavého klobouku, který je žlutohnědý, zespoda žlutý. Hodí se pro vaření i nakládání, ale ne pro sušení. Vždy je potřeba sloupnout nebo očistit slizký povrch.
Křemenáč (dubový, smrkový, osikový)
Najdete je v trávě pod stromy, podle kterých mají přívlastek. Jsou výborné v jakékoliv kuchyňské úpravě, hodí se i na sušení.
Matka před lékařkou tajila, že synovi uvařila houby... na záchranu bylo pozdě!
Celý článekTady se bude houbám nejvíc dařit!
Podle vášnivých houbařů se očekává největší houbový boom v těchto lokalitách:
Rokycansko
Šumava
okolí Nelahozevse (střední Čechy)
Ústecko