EU se zbláznila: Rohlíky budou mít návod k použití! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

EU se zbláznila: Rohlíky budou mít návod k použití!

Za chléb a rohlíky si už brzy připlatíme.
Za chléb a rohlíky si už brzy připlatíme. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Na začátku dobrý úmysl, teď komedie. Evropská unie chtěla vyhovět spotřebitelům a nařídila, že u potravin máme znát alergeny. Jenže čeští zákonodárci normu zpřísnili. Výrobci musejí uvádět i informace o názvu potraviny. Při nákupu rohlíků se tedy z cedulky musíme dozvědět, že jde o rohlíky... 

Nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům začne v Česku platit 13. prosince 2014. V současnosti pekárny dokončují práce na nových obalech, které by měly zákonu vyhovět.

Už bez lupy
Nejvýraznější změnou bude zvětšení písma u složení. Tou další, pro výrobce pořádně složitou, je nutnost uvádět název výrobku, zemi původu, jeho složení, alergeny či výživové hodnoty například i u pečiva. Svého »návodu« v podobě příbalových letáků se tak dočkají i rohlíky či koláče. Jenže toho se výrobci děsí.

Neviditelný koláč
„Pekaře, ale i spotřebitele to poškodí. Výrobky, které se nakupují očima, budou pod etiketami neviditelné. Kdo si koupí krásně ručně zdobený chodský koláč, když z něj nic neuvidí?“ řekl Aha! mluvčí největší české pekárny United Bakeries Jaroslav Pomp. Upozorňuje na to, že informace musejí být uvedeny na přední straně výrobku. Jen tato pekárna vydá za obalové změny miliony korun navíc. Samotní prodejci zatím zákon nekomentují. „Je to předčasné,“ tvrdí zástupci oslovených řetězců Lidl a Kaufland.

Co se změní od 13. 12. 2014?

● Zvětšit písmo na obalech na minimálně 1,2 milimetru (resp. téměř 1 mm u obalů menších než 80 cm čtverečních u největší plochy)
● povinnost uvádět přesné složení potravin na obalu, včetně alergenů

Co se změní od 13. prosince 2016
● přibudou výživové údaje na obalu

rohlík návod

Autor:  Vladimír Barák

Přečtěte si
svatadala
23. 6. 2015 • 07:25

Pomalu si začnu myslet, že Klaus měl pravdu, když do EU nechtěl. Jen samé blbosti vymýšlejí. Ať raději dělají něco proti uprchlíkům. Jinak nám sem zanesou svrab a neštovice, různé nemoci, zlodějnu a neklid. My na ně budeme dělat a živit je. Stačí nám nepřizpůsobiví, které živíme na soc. dávkách. Pro důchodce nejsou peníze, to stačil důchodový účet vybrat Klaus s Kalouskem a teď jim bude pomáhat EU pro nějakou pakáž. Nejsem rasista, ale potopit to, než přijedou k břehům.

winterfreshka
7. 8. 2013 • 13:21

I to víš,někdo vsouvá do jablečného koláče či pizzy(viz prci,prci,prcičky ) a někdo jezdí na rohlíku Přeci jen je to levnější než nějaká přitroublá,laciná a nadržená pražská panička,viď,podnikatelskej

anezat
7. 8. 2013 • 08:57

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.