Umělá sladidla mohou zabíjet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Umělá sladidla mohou zabíjet!

Dbáte na správnou životosprávu? Pak byste měli vypustit ze svého jídelníčku umělá sladidla. Prý škodí víc než cukr.
Dbáte na správnou životosprávu? Pak byste měli vypustit ze svého jídelníčku umělá sladidla. Prý škodí víc než cukr.

PRAHA – Dbáte na linii, a neuděláte proto ani krok bez umělých sladidel? Pak vás asi moc nepotěšíme. Mnozí experti totiž varují: umělá sladidla mohou být velmi nebezpečná a zřejmě dokáží i zabít!


To je šok

O účincích umělých sladidel vedou odborníci vášnivé diskuse už od zrodu sacharinu před více než sto lety. Ani stovky studií zatím zcela nevyloučily, že ve větším množství mohou vážně ublížit. Umělé náhražky cukru jsou přitom u výrobců díky své nízké ceně velmi oblíbené, takže je dnes najdeme v tisících druhů potravin. Celé rodiny včetně batolat pod vlivem reklamy s nadšením baští jogurty, limonády i žvýkačky plné chemie a ještě si myslí, bůhvíjak svému tělu neprospívají… To je ale omyl! Podle některých studií mohou umělá sladidla zejména ve větším množství způsobovat nejen zažívací a psychické potíže, ale i rakovinu a poškození dítěte v těle matky!

Za nejnebezpečnější bývá považován aspartam, někdy označovaný jako NutraSweet, či E 951. „Evropská unie teď vypracovává rozsáhlé studie - je podezření, že aspartam má karcinogenní účinek. Těhotné ženy a malé děti by toto, ale ani jiná umělá sladidla, v žádném případě jíst neměly. Zasahují do metabolismu, kromě toho expozice chemickými látkami a chemizace zejména potravinového průmyslu je velmi markantní, což se odráží i na obrovském nárůstu počtu alergií. Je nesmysl rvát do sebe chemii, je třeba vrátit se k přírodním sladidlům,“ říká dětský lékař Zlatko Marinov z pražské motolské nemocnice.

„Zejména těhotné ženy a malé děti by se měly syntetickým sladidlům důsledně vyhýbat. Tyto látky byly vyvinuty pro nemocné cukrovkou, jejich dnešní masové a dlouhodobé používání skrývá mnohá rizika,“ podotkl Jaroslav Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie.

Druhy umělých sladidel:
aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), cyklamát (E 952) a sacharin (E 954).

Nejčastější umělá sladidla na českém trhu
Irbis – aspartam
Irbis snowflake – maltodextrin, aspartam
Dianer – sacharin
DiaChrom – aspartam, chrom
Kandisin – cyklamát, sacharin
Sladidlo FAN – fruktóza, acesulfam


Autor: (hš)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.