Loď pro bezdomovce? Unikát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Loď pro bezdomovce? Unikát!

PRAHA – Bezdomovci se dočkali. V pražském přístavu v Holešovicích kotví vlečný člun, který se mění v ubytovnu. Loď teď čeká poslední plavba, a to na místo kotviště naproti botelu Albatros.


Aha! se podívalo, jak si lidé bez domova budou žít.

Vlečný člun z roku 1962 pravidelně plul na trase z Ústí nad Labem do Hamburku a zpět. Plavidlo, které je dlouhé 74 metrů a pravidelně vozilo až devět set tun obilovin, bude mít nyní poněkud »lehčí« náklad. Na palubě bude ubytovna pro 250 bezdomovců.
„Každý pokoj bude třílůžkový. Loď, kterých je v České republice již pouze 5, bude muset mít ve dne v noci dozor vyškolených lodníků,“ uvedl Robert Fiala, který s člunem z Děčína přijel, a který zároveň dohlíží na jeho přestavbu v ubytovnu. Podle něj má loď unikátní systém odvodu fekálií. „Jsou tu tři fekální nádrže o objemu osm tisíc litrů. Je to novinka, nedá se proto odhadnout, za jak dlouho se budou muset vyprazdňovat. Každopádně do Vltavy odpad nepůjde,“ vysvětlil Fiala.

V podpalubí bude asi dvanáct trojlůžkových pokojů, technické zázemí – kromě fekálních nádrží také tři nádrže s pitnou vodou o objemu 8000 litrů a také stejně objemná nádrž s naftou, která bude sloužit pro vytopení botelu.

Kliknutím zvětšeteProstor pro bezdomovce bude nekuřácký, nebudou do něj smět ani lidé opilí. Magistrát totiž chce, aby zázemí v lodi našli bezdomovci, kteří se chtějí vrátit do běžného života. Proto se také pobyt v botelu bude platit. Bezdomovci by měli za noc zaplatit asi dvacet korun.

Náklady na zakoupení lodi a její přestavbu na ubytovnu pro bezdomovce dosáhly 23 milionů korun. Pod Štefánikovým mostem bude plavidlo kotvit od konce ledna.

Jaká je loď?
Délka plavidla – 74 m
Ponor – 60 cm
Kapacita – 250 lůžek
Pokoje – 3 lůžka
Záchodky – 8 pánských a 8 dámských
Nouzové východy – 2, jeden na přídi a jeden na zádi


Autor: JITKA EISENHAMMEROVÁ
Foto Aha!: Kateřina Kalibánová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.