Místo údolí bude jezero! Koupání za 21 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Místo údolí bude jezero! Koupání za 21 milionů!

Starosta Mohelna ukazuje, kde bude hladina nového jezera.
Starosta Mohelna ukazuje, kde bude hladina nového jezera. (pro Aha! – Lukáš Stejskal)

TŘEBÍČ – Tady bude nové jezero! Údolí Skřípinského potoka u Mohelna na Třebíčsku za několik měsíců zatopí voda. Vznikne zde obrovské jezero, které bude mít rozlohu šesti hektarů. To se rovná velikosti šesti fotbalových hřišť.

Už za pár dnů do zarostlého údolí vjedou těžké stroje, aby se mohly zarýt do země. Obrovské jezero bude stát 21 milionů korun. „Dlouho jsme na tento projekt sháněli peníze. Není to levná záležitost. O jezeře se zde mluvilo už v třicátých letech minulého století. Teprve teď se nám na něj ale podařilo získat dostatek financí,“ vypráví starosta Mohelna Jiří Kostelník.

Z 80 procent pokryje náklady Evropská unie. Deseti procenty přispěje Ministerstvo životního prostředí a stejné množství peněz půjde z obecní pokladny. Celé dílo by mělo být hotovo do konce letošního roku.

Na jaře příštího roku by se mohlo začít s jeho napouštěním. Jezero pojme až 200 000 kubíků vody a největší hloubka bude sedm a půl metru. Jak dlouho bude trvat, než se toto vodní dílo podaří napustit, záleží na přírodních podmínkách. „Pokud bude sucho, nejpozději by to mělo být zhruba za 150 dní. Myslím si, že by to ale mohlo být dříve,“ říká starosta.

Lidé v okolí jsou chystaným jezerem nadšení. Budou ho totiž využívat ke koupání v parném létě a sportovnímu rybaření a pomůže také okolní přírodě. „Máme tady vláhový deficit a jezero nám zajistí stálou vláhu. Už naši předkové se snažili zadržet vodu v tomto údolí,“ dodává Kostelník.

Dominantou vodního díla bude 120 metrů dlouhá deset metru vysoká hráz, která bude částečně z betonu a částečně sypaná jílová. V okolí jezera také vznikne ochranná zóna pro vzácné živočichy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.