Adélka (5) z Vlčnova se podruhé narodila: Dostala nová játra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Adélka (5) z Vlčnova se podruhé narodila: Dostala nová játra!

Adélka se mění k lepšímu každým dnem. S maminkou procvičuje chůzi.
Adélka se mění k lepšímu každým dnem. S maminkou procvičuje chůzi. (Foto Aha! – Karel Kopáč, pro Aha! – David Zolman)

Malá Adélka Zolmanová (5) z Vlčnova na Uherskohradišťsku je podruhé na světě! Lékaři v pražském IKEMu jí voperovali jaterní štěp od neznámého dárce. Holčičku tak doslova vzali hrobníkovi z lopaty!

Adélka byla s nefunkčními játry a posléze i plicní infekcí devět týdnů na pokraji života smrti. „Teď ale zažíváme s manželkou ty nejhezčí chvíle v životě. Vidět, jak se dcera mění k lepšímu přímo před očima, je zázrak. Bělmo v jejích očích je naráz jako u ostatních dětí. Žlutá barva mizí z kůže, je to skvělé,“ těší pokrok posledních dnů po operaci jejího tatínka Davida (32).

Záchvat vyděsil

„Adélka začíná normálně jíst. Dobře ale víme, že celý organismus dostal zabrat. Musíme být podle lékařů optimisty, ale velice opatrnými,“ dodává maminka Renata (30). S Adélkou jsou rodiče v Thomayerově nemocnici v Praze a holčička podstupuje další vyšetření. Naposledy vyděsil záchvat, podobný epileptickému. Zdálo se, že je zasažen i mozek děvčátka, vyšetření naštěstí nejčernější obavy nepotvrdilo.

Sbírka se kulatí

Na holčičku také myslí v jejím bydlišti ve Vlčnově. Přestože léčbu platí zdravotní pojišťovna, pravidelné dojíždění rodičů do Prahy a rehabilitace Adélky musí platit sama rodina. „Sbírka organizovaná obecním úřadem, která má pomoci snížit náklady a výdaje spojené třeba s pobytem rodičů u dívenky v Praze, se už pěkně kulatí. Dobří lidé nasbírali už 100 000 korun,“ raduje se vlčnovský starosta Jan Pijáček.

Adélka Zolmanová před operací

Přečtěte si
ivkanatka
2. 6. 2013 • 22:28

" .....na pokraji života smrti .. ". Čtete po sobě, co píšete ?!? Můžete mi vysvětlit, jaký je život na pokraji smrti !?!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.