Zkuste jarní očistu: Jak zatočit s únavou a depresí?
Nachlazení, slabost, podrážděnost a únava. Komu by na počátku jara tak trochu »nehrály nervy«? Není se co divit. Po zimě, kdy sníme ledacos, se naše tělo podobá odpadkovému koši. Je proto nejvyšší čas na jarní očistu. Hladovět ale nemusíme! Jarní únavě se ubráníme úpravou jídelníčku a bylinnou pitnou kúrou.
Půst i dieta
Už staří arabští či japonští lékaři prováděli na jaře očistné půsty s maximálním vyloučením všech těžko stravitelných jídel. Mezi ně patří zejména maso, tuky, vejce, tučné sýry a tučné mléčné výrobky. „Je třeba dbát na přísun vlákniny, která je »kartáčem střev«, zvýšit přísun ovoce a zeleniny, pít ovocné a zeleninové šťávy nebo užívat psyllium,“ vysvětluje Pavel Popov, výrobce mastí a bylinných čajů. Kromě správné životosprávy se vyplatí pobývat více na čerstvém vzduchu, pravidelně cvičit nebo navštěvovat saunu.
Pitná kúra
Ne všichni jsou ale ochotni »trápit se« hlady, proto se nabízí očista v podobě pitné kúry bylinných čajů. „Existují čaje určené speciálně na pročištění, které pomohou organismu zbavit se toxinů, obnoví rovnováhu mezi trávením a vylučováním a celkově zlepší fyzickou a duševní kondici,“ říká Pavel Popov. Kúra by měla trvat nejméně 6 týdnů.
Kopřiva na ledviny
Mezi byliny, které pomůžou proti jarní únavě, patří právě kopřiva! Čaj z ní si můžeme připravit i sami doma: listy očištěných kopřiv spaříme horkou vodou a necháme louhovat. Pití kopřivového čaje přispívá ke správné funkci ledvin a podporuje čištění krve.
Pampeliška chrání buňky
Pampeliška neboli smetanka lékařská pomáhá chránit buňky a tkáně před oxidačním poškozením a podporuje zdravou funkci žaludku a jater. Její listy jsou celoročně dostupné v lékárnách, pro sběr je ideální brzké jaro. Lístky stačí jen vhodit do čaje a vylouhovat.