Lenka (39): Kvůli dluhům exmanžela jsem přišla o byt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Lenka (39): Kvůli dluhům exmanžela jsem přišla o byt!

Samořivitelka Lenka si přeje, aby už byl s problémy konec, se ztrátou své poloviny bytu se smířila
Samořivitelka Lenka si přeje, aby už byl s problémy konec, se ztrátou své poloviny bytu se smířila (Aha! - Jiří Krušina)

Pořádně si osud pohrál s Lenkou (39) z Opavy. Pár měsíců po rozvodu s manželem se dozvěděla o jeho dluzích. Exmanželovi věřitelé zastavili i jejich společný majetek. Brzy přijde o půlku bytu a jako samoživitelka tří dětí tak začne žít od nuly. 

Spokojený život vedla servírka z Opavy a neměl na něj dopad ani klidný rozvod s manželem v listopadu 2009. Jenže pár měsíců po něm zjistila, že partner nehospodařil dobře ve svém zaměstnání. „Muž podepsal svému zaměstnavateli uznání dluhu. Firma ho po něm začala vymáhat. Včetně našeho bytu,“ popsala začátek problémů Lenka.

Nevzdávala se, ale…

Žena se exmanželovu věřiteli postavila a chtěla polovinu z bytu, který má cenu okolo 2 milionů. „Já se svojí poloviny bytu vzdát ve prospěch exmanželova zaměstnavatele nechtěla. Rozvedli jsme se před jeho vyhazovem z práce. Vůbec jsem ale netušila, že potom přestal platit složenky, pojistky i náš společný úvěr, který jsme si vzali v době našeho manželství,“ posteskla si žena.

Roky tahanic

Z bytu se i se třemi dětmi vystěhovala do pronájmu. Na doporučení advokátky v roce 2011 našla na byt kupce. „Lidé si málem vzali hypotéku a já se dozvěděla, že nic prodat nemůžu. Nyní má byt v zástavě banka, u které jsme měli půlmilionový úvěr. Exmanželovi chodí na adresu exekuce za exekucí,“ posteskla si žena.

Pokuty, pokuty

Banka si na řešení problému s nesplaceným úvěrem najala soukromou firmu z Olomouce. Ta Lence posílá pokuty a upomínky, kde skáčou částky v řádech tisíců korun. „Firmě nejde o to, aby prodala byt a vzala si, co patří bance a zbytek rozdělila mezi další věřitele. Chce jen vyhnat poplatky z pokut do takové výše, aby jí po prodeji připadla plná hodnota bytu,“ uvádí  žena.

Přeje si konec

Samoživitelka Lenka se s bytem dávno rozloučila a bydlí v pronájmu. „Celý život pracuji, živím tři děti, a to nedostávám ani korunu alimentů. Uráží mě, když mě někdo označuje za žalovaného. Ať si tu půlku bytu vezmou a nechají mě. Jedno vím jistě. S exekutory už nechci mít nikdy nic společného,“ dodala žena.

Exekuční komora ČR říká:

„Pokud se rozvádíte, mohu jednoznačně doporučit, abyste zvolili nesporný rozvod a současně si vypořádali společné jmění manželů (SJM). Pakliže by si paní Lenka SJM vypořádala, nemohl by tento problém vzniknout. S vypořádáním SJM by došlo i k vypořádání spoluvlastnictví bytu, každý z partnerů by měl v samostatném vlastnictví polovinu nemovitosti a paní Lenka by se nemusela bát, že o svou část přijde. V případě, že SJM vypořádáno nebylo, patří dluhy ze zaměstnání do SJM, tudíž je možné postihnout pro ně i majetek, který do SJM patřil. Každopádně paní Lenka by pak mohla vymáhat pohledávku, kterou takto bude muset zaplatit, resp. kterou bude zatížena »její« polovina bytu, po bývalém manželovi v rámci vypořádání.

Autor:  kru

Přečtěte si
mememumu
19. 3. 2013 • 14:56

Asi to čeká na tebe, mamlasi.

mememumu
19. 3. 2013 • 14:55

Další blb, který si myslí, že v roce 1989 někdo něco vycinkal a že nebýt cinkání, bylo by všechno jinak.

mememumu
19. 3. 2013 • 14:55

To by nemohl - protože mu nepatřil.

mememumu
19. 3. 2013 • 14:54

A co konkrétně na té radě tvůj zřejmě dlouhodobě zastavený rozum enchápe?

janapi
19. 3. 2013 • 14:02

Tedy:"Každopádně paní Lenka by pak mohla vymáhat pohledávku, kterou takto bude muset zaplatit, resp. kterou bude zatížena »její« polovina bytu, po bývalém manželovi v rámci vypořádání."-to je rada nad zlato!!! Jasně je psáno-že p. Lenka je nyní v podnájmu a živí 3 děti-nedostává žádné alimenty-takže kde asi by ty peníze sebrala-pokud by je nešla ukrást? Občas mi zůstává rozum stát nad některými rádoby "radami".

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.