PRVNÍ FOTO! Tohle je orangutaní prcek z pražské zoo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

PRVNÍ FOTO! Tohle je orangutaní prcek z pražské zoo!

Chovatel Vít Lukáš: Je strašně chlupatý! ...zjistit pohlaví je těžké!
Chovatel Vít Lukáš: Je strašně chlupatý! ...zjistit pohlaví je těžké! (Foto Aha! – Karel Kopáč, pro Aha! – Vít Lukáš)

Fotograf deníku Aha! jako první pohlédl do tváře orangutaního prcka, druhého mláděte, které se narodilo v pražské zoo po dlouhých 42 letech. Dosud se skrývalo v mámině kožichu. „Byl to mžik. Matka ho stále chrání v náručí. Hlavičku opičátko otočilo ve chvíli, kdy si šla Mawar pro jídlo,“ popsal fotograf Aha! Karel Kopáč.

 Před chovateli pražské zoologické zahrady stojí velký úkol. Zjistit pohlaví orangutaního mláděte. A že to bude opravdu oříšek, potvrzuje i kurátor primátů Vít Lukáš. „Malý orangutan je bohužel natolik chlupatý, že i když jsme měli jeho rozkrok přímo před očima, nebyli jsme schopni nic poznat.“
Jestli chcete vidět malého orangutana na vlastní oči, už máte možnost, pražská zoo otevřela pavilon Indonéská džungle. Jelikož ale orangutaní máma Mawar mládě nechce moc ukazovat, bude to spíš o štěstí…


„Vidíme ho pouze při krmení, jelikož Mawar s ním tráví celý den v hnízdě vybudovaném v jeskyni. Od porodu se nechce nechat zavřít do boxů, takže s ní máme kontakt pouze ve chvíli, kdy si přijde pro jídlo,“ popsal Aha! Lukáš, který se v pražské zoo kromě orangutanů stará i o celou gorilí rodinu. Podle něj se má malý orangutan k světu.


Mawar dala chovatelům šanci       

Chovatelům se naskytla šance, kdy mohli konečně zjistit, jestli skoro až vymodlené orangutaní mládě je kluk, či holčička. „Když si šla pro snídani, měla mládě položené na hlavě. To mělo rozkrok nad jejím čelem a rukama se pevně drželo za krkem. Mláďata orangutanů mají velmi silný úchopový reflex, takže jsme se nebáli, že by spadlo,“ říká dále Lukáš. „Těšili jsme se, že budeme moct určit pohlaví mláděte, ale kvůli chlupům se nám to nepodařilo,“ dodává.



Víte, že…
…slovo orangutan má kořeny v malajštině? Orang utan je v překladu »lesní muž«.
…v současnosti se popisují dva druhy, ohrožený orangutan bornejský a kriticky ohrožený orangutan sumaterský?
…pražská zoo chová orangutany sumaterské již od roku 1961? V přírodě jich nyní zbývá zhruba 7300.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.