Jaké je nejoblíbenější jídlo Čechů v roce 2013: Pizza se dere na talíř! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jaké je nejoblíbenější jídlo Čechů v roce 2013: Pizza se dere na talíř!

Pizza šlape svíčkové na paty!
Pizza šlape svíčkové na paty! (Alexandr Malachovský)

To byste neuhodli, co mají Češi nejraději na talíři! I když v hospodách stále vládne svíčková, na paty jí šlape pizza. Umístila se na druhém místě v žebříčku nejoblíbenějších jídel. Ročně spořádáme neuvěřitelných 31 milionů kusů slaných koláčů! V přepočtu to znamená, že se u nás každý den sní na 85 tisíc pizz. A právě dnes italská specialita slaví, je Mezinárodní den pizzy!

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (55):

Brzy dojde na pizzu s knedlíky

Drsný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (55) glosoval nové chutě nás Čechů zcela tradične: „Pizzu mají Češi opravdu moc rádi. Úplně nejvíce takovou tu hodně obloženou, nejlépe s olomouckými tvarůžky a loveckým salámem. A samozřejmě na ní musí být eidam. Ještě chybí, aby na ní byly knedlíky. Ale k tomu snad také časem dojdeme...“

Doktorka Kateřina Cajthamlová (50):

Je zabijákem zdravé linie!

„Pizza by měla být rozhodně z kvalitních a čerstvých surovin. V žádném případě z listového těsta, jak se někdy stává. Opravdovým zabijákem zdravé linie je pak Quattro Formaggi,“ varuje odbornice na zdravou výživu, lékařka Kateřina Cajthamlová.

Místo několika vrstev sýrů a uzenin doporučuje zvolit vegetariánskou verzi. „Pokud se neobejdete bez masa, dejte si Hawai s kuřetem. Přesto si dávejte pozor i na velikost porce. Obědová porce pro ženu může být dvě až tři osminky, takže ideální je rozdělit se s kamarádkou. Pokud se jedná o sportovanější typ ženy, tak si klidně může dovolit čtyři kousky,“ doporučuje doktorka.

„Celou pizzu na posezení si může dát zhruba stokilový muž, který je vysoký přes 180 centimetrů. Platí však, že záleží na pohlaví, výšce, váze, věku, fyzické zátěži i zdravotním omezení,“ zdůrazňuje Cajthamlová.

A jak si italkou pochoutku užívají celebrity? Podívejte se v galerii:

Víte, že...

...předchůdce pizzy se objevoval už na stole Egypťanů před několika tisíci lety? Po nich si na plackách z kynutého těsta pochutnávali i Římané.

...věhlas získala ale až na konci 17. století, když se v italské Neapoli otevřela první restaurace, která kulaté placky začala prodávat?

...za jejich rozšíření do celého světa mohou italští přistěhovalci, kteří si recept na pizzu odvezli do Ameriky?

...že největší upečená pizza měla v průměru 37,4 m a bylo na ní spotřebováno 4500 kg mouky, 90 kg soli, 1800 kg sýru a 900 kg tomatové omáčky?

Pravá italská pizza

Potřebujete:

 1/2 kg hladké mouky   1lžička soli 2 lžičky cukru 5 g kvasnic  1 dl olivového oleje 2 dl vlažné vody

Postup

Z vody, cukru a kvasnic si připravte kvásek. Následně ze všech suroviny zpracujte těsto. Potřete ho olivovým olejem, vložte do mikrotenového sáčku a nechte odpočinout 24 hodin v lednici. Druhý den vyválejte slabý požadovaný tvar a poklaďte oblíbenými ingrediencemi. Vyzkoušejte rajčatový základ (vykapaná drcená loupaná rajčata), kvalitní šunku, mozarellu. Pečte v předehřáté troubě na 150°C zhruba 20 minut.

Nejoblíbenější jídla Čechů

1. Svíčková

2. Pizza

3. Italské těstoviny

4. Řízek

5. Sushi

6. Smažený sýr

7. Rajská

8. Hovězí steak

9. Guláš

10. Knedlo-zelo-vepřo


»NEJ« pizzy

1. Capricciosa

2. Quattro Formaggi

3. Hawai

4. Margarita

5. Prosciutto


Zdroj: DameJidlo.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.