Babička (90) z Jičína má 52 pravnoučat a stále jezdí s kolotočem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Babička (90) z Jičína má 52 pravnoučat a stále jezdí s kolotočem!

Františka Novotná je kolotočářka už desítky let.
Františka Novotná je kolotočářka už desítky let. (Foto pro Aha! – Patrik Novotný)

Čiperná babička Františka Novotná z Jičína (90) je jako z pohádky. Navzdory úctyhodnému věku jezdí po kraji s vlastním kolotočem a dělá radost všem kolem. Hlavně pak svým sedmi dětem, dvaadvaceti vnoučatům a dvaapadesáti pravnoučatům! Ti všichni jí včera k jejím devadesátým narozeninám připravili obrovskou rodinnou oslavu. A jak se udržuje ve formě? Ve svém věku je aktivnější a podnikavější než kdejaká »mladice«!

Jezdí s kolotočem, který zároveň sama obsluhuje, po celém kraji po poutích už desítky let. „Lidé, kteří se u ní vozili jako malé děti, k ní teď vodí vnoučata,“ vypráví Františčin vnuk Jaroslav Ruml (42).

Františka pochází z rodu Janečkových, jedné z nejznámějších světských rodin. „Co jI udržuje ve formě? No, že jí pořád musí všichni poslouchat, řídí celou rodinu,“ vesele se směje Jaroslav. „Měla hodného manžela, hodné děti, pořád cestuje s kolotočem po Královéhradckém kraji, asi proto je pořád fit,“ dodává Jaroslav.


Františka se narodila na Štědrý den. Oslava byla až včera, aby všichni stačili dorazit. Pravnoučata pro babičku připravila fotoalbum a další dárečky. Největší překvapení pro ni ale byla právě celá rodinná oslava, na kterou dorazily desítky příbuzných. A všichni se těší, že se svou milovanou babičkou oslaví za deset let rovnou stovku.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.