Dětský čin roku: Hrdinové se statečným srdcem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dětský čin roku: Hrdinové se statečným srdcem!

Honza se svým patronem, paralympionikem Jiřím Ježkem, a maminkou.
Honza se svým patronem, paralympionikem Jiřím Ježkem, a maminkou. (Martin Přibyl)

Je jim teprve »náct«, přesto se zachovali mnohem statečněji než mnozí dospělí. Pomohli kamarádům, někomu z rodiny nebo úplně cizím lidem. Včera byli za svůj hrdinský skutek oceněni v soutěži Dětský čin roku 2012. Tohle jsou největší letošní hrdinové.

Honza (13) zachránil ženu

Honza Eibin z Trutnova šel ze školy, když uviděl starou paní, která v bezvědomí upadla přímo doprostřed silnice. Na nic nečekal, odhodil batoh a stařenku odtáhl do bezpečí na chodník. Na pomoc přispěchal včas, protože se po cestě řítilo auto! „Zavolal jsem záchranku a sáhl jí na zápěstí, jestli jí tepe srdce. Zdálo se, že je mrtvá,“ vzpomíná Honza. Lékaři však paní zachránili. „Po týdnu jsem šel na výzvědy do nemocnice. Ještě tam ležela, byla na pokoji sama a slabá. Jmenovala se Adéla Novotná a ukázalo se, že bydlí kousek od nás. Stali se z nás kamarádi. Byla stejně osamělá jako já. Ani já neměl moc kamarádů,“ vysvětlil malý hrdina. Takhle se přátelili několik měsíců. Jednoho dne ale stará paní doma zkolabovala a už jí nebylo pomoci. „Zase jsem byl sám. Nakonec jsem si ale ve třídě našel kamaráda,“ dodává Honza...


Patryk (13) pomáhal v lese

Patryk Szymczak z Kolína na letním táboře prokázal statečnost, když uprostřed lesa zachránil kamarádku, která si zlomila nohu v kotníku. „Začala brečet, byli jsme v lese, signál tam nebyl, tak jsem nemohl zavolat pomoc. Nakonec jsem z klacku a tkaniček vyrobil dlahu a kamarádku vzal na záda,“ vzpomíná Patryk. S vypětím sil ji dovlekl do tábora. „Učitelka zavolala sanitku a řekla mi, že jsem ji zachránil,“ dodal školák.

Karolína (13) varovala před znásilněním

Pořádnou dávku duchapřítomnosti projevila i Karolína Bazsóová z Trutnova, která kamarádce rozmluvila setkání s neznámým mužem na opuštěném místě. Mladá slečna se s ním seznámila přes internet, nevěděla však, jak se jmenuje, kolik je mu let ani jak vypadá. Přesto se s ním chtěla sejít na odlehlém místě v parku… Karolína ale spolužačku varovala, a tím jí zřejmě zachránila život. Dotyčný byl ve skutečnosti mnohem starší a s největší pravděpodobností chtěl jen využít bezbrannosti dítěte.

Autor:  lt

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.