Ceny dálničních známek porostou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ceny dálničních známek porostou!

Úsek z Ústí nad Labem k německým hranicím stál 19 miliard korun.
Úsek z Ústí nad Labem k německým hranicím stál 19 miliard korun.

PRAHA – Celoroční dálniční známka pro osobní auta dnes stojí 900 korun, už za dva roky ale možná zdraží na tisícovku a její cena bude stoupat dál. Aspoň takové jsou odhady většiny ekonomů. Důvod?


Státní úředníci tvrdí, že investice do dálničních sítí jsou totiž tak velké, že je stávající poplatky ani státní dotace nedokážou pokrýt.

„Ano, je tu jistý předpoklad, že se mohou ceny zvýšit. Ale kalkulaci nemáme zatím k dispozici,“ připustil Viktor Meca z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Ekonom Miroslav Ševčík ale říká: „Pokud vím, minulá vláda chtěla zavádět mýtné i pro osobní vozy. Je tedy možné, že tento návrh znovu ožije.“ Kliknutím zvětšeteV tom případě by byly dálniční známky úplně zrušeny a platilo by se za každý kilometr ujetý na dálnici, což by hlídaly mýtné brány.

Praha – Hradec Králové: Příští týden je spojí dálnice!

PRAHA – Už příští týden budou zprovozněny další nové kilometry dálnic! Chystá se otevření úseků dálnic od Poděbrad do Hradce Králové a z Ústí nad Labem směrem k česko-německé hranici. Oba úseky, které měří dohromady 65,4 kilometru, vyšly na 34 miliard korun.

Jako první bude už v úterý 19. prosince otevřen zbytek dálnice D11 do Hradce Králové (nový úsek měří 42 km). Teď končí dálnice u Poděbrad u sjezdu na obec Libšany. Úsek vyšel na 15 miliard korun.

Druhým úsekem, který bude po dvou letech stavby otevřen ve čtvrtek 21. prosince, je předposlední úsek dálnice D8 z Ústí nad Labem na německou hranici u Petrovic. Výstavba 23,4 km vyšla na 19 miliard korun.


Autor: (eis), (ab)
Foto pro Aha!: ceskedalnice.cz


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.