Můžeme jíst vajíčka? Ohrožuje ptačí chřipka Velikonoce? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Můžeme jíst vajíčka? Ohrožuje ptačí chřipka Velikonoce?

Malování vajíček děti baví.
Malování vajíček děti baví. (: ČTK)

PRAHA – Za několik málo dní se budou slavit svátky jara. Velikonoce jsou spojeny se zvýšenou konzumací vajec a vaječných produktů. Lze dostat ptačí chřipku z vajíček?

Tak tuto otázku si klade stále více z nás. Aha! Vám nyní zodpoví nejpalčivější dotazy. Jedno je však jasné předem – virus H5N1 nejspolehlivěji usmrtíte vařením. Bohatě postačí teplota přes 70°C.

● Oblíbenou školní kratochvílí je malování vajec. Můžu se při vyfukování vajec nakazit ptačí chřipkou? Z vyfouknutí vajec ještě nikdo na světě chřipku nedostal. Takto se virus nepřenáší.

● Neměla bych vajíčka před prací s nimi umýt? To je naprostý nesmysl, mýt vejce. Pokud není nakažená slepice, je i vejce nezávadné.

● Miluji domácí vaječný likér. Můžu si ho vůbec ještě dopřát? Ve vejcích se virus ptačí chřipky nevyskytuje. Z něj obavy mít nemusíte. Ale zato jsou tam jiné bakterie, které mohou napáchat značné škody – třeba taková salmonela. Ale i těch se zbavíme, pokud použijeme alkohol s minimálním obsahem 20 %. Bakterie nesnášejí alkohol, a tak je vlastně upijete k smrti.

● Veškeré velikonoční pečivo se potírá vaječným žloutkem. Nemám ho něčím nahradit? Je to naprosto zbytečné. I kdyby ve vajíčku byla nějaká infekce, tak množství použitého žloutku je nepatrné. Pro přenos infekce není rozhodující.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.