Češi, začněme se bouřit! Pomazánkové máslo: ZAKÁZÁNO! Soud Evropské unie rozhodl: Má málo tuku, musí se přejmenovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Češi, začněme se bouřit! Pomazánkové máslo: ZAKÁZÁNO! Soud Evropské unie rozhodl: Má málo tuku, musí se přejmenovat!

Všechny výrobky s nižším obsahem tuku, nyní i naše pomazánkové máslo. Někdy se označují jako roztíratelný tuk.
Všechny výrobky s nižším obsahem tuku, nyní i naše pomazánkové máslo. Někdy se označují jako roztíratelný tuk. (Martin Pekárek / Aha)

Konec! Pomazánkové máslo v Česku přestává přesně po 35 letech existovat. A to oficiálně. Pojmenování jedinečného výrobku našich mlékařů nám včera definitivně vzal Soudní dvůr Evropské unie (EU). Nejde totiž podle platných předpisů o máslo, ale jen o roztíratelný tuk či mléčnou pomazánku. Výjimku nám nedali... Výrobci tak pro oblíbený produkt musí najít jiný název neobsahující termín »máslo«. Ponese natruc třeba jméno »Bruselská pomsta«?

EU chce zřejmě tradiční českou potravinu zcela zničit. Loni už totiž rozhodla, že pomazánkové máslo není »zaručenou tradiční specialitou«. „Tentokrát se jedná o ránu do vazu, rozhodnutí soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat,“ uvádí europoslanec Jan Březina. Ministr zemědělství Petr Bendl chce přesto ještě bojovat a využít každou možnost jak pomazánkové máslo v Česku zachovat.

Výrobci přesto musí začít obaly předělávat okamžitě. „Rozsudek neobsahuje lhůtu, do kdy je nutno pomazánkové máslo přejmenovat, takže je třeba tak učinit bezodkladně,“ doplňuje Březina.


Výrobci pomazánkového másla současně varují, že oblíbená potravina, jíž v průměru každý Čech sní kilo ročně, se začne šidit a receptura zanikne. „Pakliže spadne do kategorie pomazánek, tak nebude dáno, že musí mít 31 procent tuku, jak legislativa dosud vyžadovala. Tuku bude mnohem míň na úkor třeba zhomogenizované vody či jiných přidaných látek,“ upozorňuje ředitel Choceňské mlékárny Pavel Marek.

Tohle je máslo...

Tradiční máslo má nejméně 80 % tuku, máslo se smetanovým zákysem 75 %, máslo se sníženým obsahem tuku nejméně 60 % a máslo s nízkým obsahem tuku ho musí obsahovat nejméně 39 %.

...a to mléčná pomazánka?

Všechny výrobky s nižším obsahem tuku, nyní i naše pomazánkové máslo. Někdy se označují jako roztíratelný tuk.

Produkty v ohrožení
  • Dětská šunka - Není přece z dětí! Pryč s tím!
  • Kočičí jazýčky - Stejný případ! Nepřípustné!
  • Rajské jablko - Doloží pěstitel, že po jeho zkonzumování už se někdo ocitl v ráji?
  • Zdravotní sestry - Nejsou přeci s pacienty v příbuzenském vztahu!
  • Chlupaté knedlíky - Klamání spotřebitelů! Chlupy se k vaření nepoužívají!
Přečtěte si
gordon
20. 10. 2012 • 21:08

je mi fuk,jak se bude pomazánkové máslo jmenovat,ale že europoslanci jako Jan Březina neumí prosadit výjimky,mi docela štve.Za co berou obrovské peníze,za to, že čumí v lavicích v Bruselu, a někdy ani to ne? (viz tv reportáž,jaká je docházka).

marmat
20. 10. 2012 • 20:29

Dostáváme v dotacích tolik, že takový"ÚSTRK" snad zvládnem... Že ty miliardy od nich neumíme čerpat je NÁŠ problém!!! Cizojazyčný text na NEmásle může být při vývozu opravdu problém Tak spíš vymysleme místo PRUDĚNÍ adekvátní název pro tento výrobek - vlastně jen pro české poměry

rejpal3
20. 10. 2012 • 09:51

Hlavně dejte EU Nobelovku za mír... Už by měl ty diktátory někdo rozprášit...

jity
19. 10. 2012 • 20:16

Taky si myslím, vždyť je to samý kunerol. Tak to říkávala babička, když to nebylo přírodní, ale umělé. Dříve uznávali sádlo, máslo a maximálně stolní olej, žádné náhražky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.