Vážně nemocná Verunka (4): Čeká ji 8hodinová (!) operace! Prodlouží jí střeva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vážně nemocná Verunka (4): Čeká ji 8hodinová (!) operace! Prodlouží jí střeva!

Fotografie
Fotografie (internal)

BRANDÝS NAD LABEM (lt) – Zatímco jiné děti v jejím věku jí běžnou stravu a mlsají, co jim chutná, Verunka Kotková (4) z Brandýsa nad Labem takové štěstí nemá. Od narození trpí vrozenou vadou, syndromem krátkého střeva. Je proto odkázána na umělou výživu, kterou přijímá pomocí infuzí až čtrnáct hodin denně. Bez této stravy by holčička nepřežila. Verunce teď ale svitla velká naděje! Už příští týden ji čeká náročná operace, která by měla její stav zlepšit!

Holčička, jejíž osud Aha! dlouhodobě sleduje, má tenké střevo dlouhé jen 70 centimetrů; tlusté jí chybí úplně. Už během října má ale podstoupit osmihodinovou operaci, při které by jí lékaři měli střevo o několik centimetrů prodloužit, podobně jak to dokázali už před dvěma lety. „Tým lékařů jí střevo prodlouží pomocí speciálních umělých klínků a vytvoří na něm více kliček. Cílem je potravu ve střevech co nejvíce zbrzdit, aby se důležité živiny stihly vstřebat do těla,“ vysvětlila máma Verunky Květa Kotková.

O kolik přesně se střevo povede »natáhnout«, zatím není jisté. „Kdyby to bylo dvacet centimetrů, byla bych moc ráda. Věřím, že pak přibere, zlepší se jí imunita, vydrží déle bez umělé výživy a bude lépe vstřebávat normální stravu. Snad také bude brát méně léků,“ doufá maminka.


Hodiny, které Verunka stráví na operačním sále, ale budou pro její rodiče nekonečné. „Je to těžká operace v dlouhé narkóze a já se o ni budu šíleně bát. Může se stát cokoliv, hrozí infekce krve a mnoho dalších komplikací. Ale Verča je velká bojovnice,“ objímá ji s nadějí v hlase paní Květa.

Verunčino trápení

Umělá výživa, na které je holčička životně závislá, je pro ni sice nezbytná, ale zároveň jí poškozuje játra a ledviny. Problematické je i vyměšování. Stolice je z těla odváděna z vývodu na bříšku do pytlíku. Léky pro Verunku, které pojišťovna nehradí, dost zatěžují i tak napnutý rozpočet rodiny. Více o nemoci najdete na internetových stránkách občanského sdružení Život bez střeva (www.zivotbezstreva.cz).

Přečtěte si
ivkanatka
8. 10. 2012 • 13:04

Léky pro Verunku pojišťovna nehradí !!! Rozčiluje mne fakt, že sem do republiky vozíme z rozvojových zemí děti, kterým děláme zdarma např. operace srdcí a na vlastní děti peníze nejsou ?!? Cožpak se nad tím někdo nedokáže zamyslet a život rodičům a postiženým dětem ulehčit ? Vždyť jednou to ta malá republice vrátí ( pokud bude zdravá ) jako daňový poplatník !!! Mám vztek na ty, kteří rozhodují, zda takto postižené dítě má nárok na léky zdarma. Pokud by se to týkalo jich a jejich dětí, určitě by se peníze našly ! Hanba našemu zdravotnictví.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.