Trable v panelácích! Jak uskladnit ovoce a zeleninu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Trable v panelácích! Jak uskladnit ovoce a zeleninu!

Brambory
Brambory (Profimedia.cz)

Kolem silnic se prodávají pytle krásných, levných brambor, lidé si také z nich dělají zásoby na zimu. Jak to ale mají udělat ti, kteří bydlí v panelácích nebo malých domácnostech? Deník Aha! radí, jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby co nejdéle vydržela.

Brambory do sklepní kóje

Pokud se rozhodnete brambory kratší nebo delší dobu skladovat, je důležité, aby byly uloženy v suchu, ve tmě a chladu. Předejdete tak hnilobě i předčasnému vyklíčení. Pro zabránění klíčení je důležitá co nejnižší možná teplota (zhruba 2 až 4 °C). Brambory můžete umístit i na balkon, ale nesmějí zmrznout! Dejte si na balkon nejlépe starou skříňku a zabalené brambory uložte do ní. Stejně můžete skladovat také česnek a cibuli.

Mrkev dejte do písku

Zdravou mrkev uskladníte v bedně. Ukládejte vždy řadu mrkve vedle sebe střídavě špičku a hlavu. Jednotlivé vrstvy proložte vrstvou rašeliny s pískem nebo vlhkou lehkou zeminou.

Jak uchovat ořechy

Déle vydrží ořechy nevyloupané ze slupky, uskladněné na suchém a větraném místě, v plátěném pytli. Vyloupané ořechy skladujte dobře uzavřené v mrazničce, kde vydrží až jeden rok, nebo v chladničce, kde vydrží čtyři až šest měsíců.

 

Trhejte i se stopkou

Jablka a hrušky pro uskladnění trhejte i se stopkou, prodloužíte tak jejich trvanlivost. Pozor – jen zdravé a nepoškozené kusy vydrží přes zimu čerstvé. Proto ovoce, které není zcela v pořádku, vůbec neskladujte a zpracujte ho rovnou do závinu nebo kompotu. Hnijící přezrálé ovoce urychluje hnilobu i u ostatních kusů. A skladujte jen takové množství ovoce a zeleniny, které stačíte zkonzumovat.

Ovoce zabalte do novin

Nemáte-li k dispozici sklepní kóji, můžete k uskladnění využít například balkon nebo spodní část spižírny. Bedny, přepravky či krabice vyložte měkkým materiálem propouštějícím vzduch (například pytlem, kusy polystyrenu) a skladujte v nich ovoce a zeleninu zabalené v novinovém papíře. Ovoce přechovávejte v přepravkách maximálně ve dvou až třech vrstvách.

Víte, že...

…jablka uvolňují látku zvanou etylen, který urychluje zrání i ve svém okolí? Proto neskladujte jablka blízko brambor, protože ty jinak rychle naklíčí.

…v lednici můžete zkombinovat zralé a nezralé plody? Pokud jste si koupili nedozrálé banány, využijte etylen uvolňující se ze zrajících jablek a smíchejte tyto dva druhy ovoce. Banány brzy zežloutnou. Jestliže už jsou ale zralé, dejte je od jablek pryč, jinak rychle zhnědnou.

Jak skladovat česnek čtěte ZDE >>>



Přečtěte si
opportunity
4. 8. 2013 • 00:52

hillaarkaa
8. 10. 2012 • 08:39

Stlouct chlívky pro vepře a ustájit je na balkonech To bude smradu a močůvky

eremita
7. 10. 2012 • 21:20

zvláště cenná je ta banánová - zralé, nezralé, z lednice budou vypadat jako po akutním tyfu. Banánům tohle prostředí příliš nesvědčí....

bernadette
7. 10. 2012 • 15:20

banány nemají v lednici co dělat, zralé či nezralé určitě nezežloutnou, ale rovnou zčernají. To ví každé malé dítě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.