V mléčné rýži je jed! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V mléčné rýži je jed!

V této mléčné rýži je prý jed.
V této mléčné rýži je prý jed.

PRAHA – Neuvěřitelné! V mléčné rýži značky Müller se skrývá jed! Nebezpečná látka kumarin způsobuje krvácení a snižuje srážlivost krve. Dokonce se používá jako jed na hlodavce!


Jed na krysy v mléčné rýži? No to snad není možné. Se skandálním odhalením přišla Evropská komise, která varuje před výrobky mléčné pochoutky s označením Müller. „Zvláště mléčná rýže se skořicovou příchutí je zdrojem nebezpečné látky,“ píše se na stránkách lucemburského serveru wort.lu. Skořicová mléčná rýže má obsahovat látku kumarin, která způsobuje nadměrné krvácení a snižuje srážlivost krve. „Ano, látka může být nebezpečná, je obsažená ve skořici a používá se jako jed na krysy,“ potvrdil deníku Aha! hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Nejvyšší obsah nebezpečného kumarinu mají mít výrobky s datem spotřeby od 27. listopadu do 27. prosince. Důvod? Je v nich nejvíce skořice. Státní veterinární správa už varování dostala. „Informovali jsme pražskou a středočeskou veterinární správu,“ řekla Lenka Sedláčková z veterinární správy. Podle ní bylo více kumarinu i u výrobků s datem spotřeby do 30.11. Ty už by neměly být na trhu. Firma Müller ale preventivně stahuje z trhu rýži s datem spotřeby do 27.12.

Co způsobuje kumarin? Člověku po požití většího množství může způsobit krvácení a bolesti hlavy, mohl by být karcinogenní, to ale nebylo potvrzeno. Může způsobit odumírání tkání v močových cestách.


Autor: Jitka EISENHAMMEROVÁ
Foto Aha!: Martin PŘIBYL

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.