Kde David Rath sežene peníze na propuštění z vazby? Právníci tvrdí: Kauce musí bolet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kde David Rath sežene peníze na propuštění z vazby? Právníci tvrdí: Kauce musí bolet!

Poslanec v poutech míří za mříže. Odsud ho alespoň načas dostane jedině 14 milionů.
Poslanec v poutech míří za mříže. Odsud ho alespoň načas dostane jedině 14 milionů. (Aha! – Martin Přibyl)

Podlahy s ukrytými miliony jsou už vyprázdněné, žádné další úplatky nedorazí, poslanecký plat nestačí. David Rath (exČSSD, 46) je v úzkých. Má jen pár dní na to, aby vymyslel, kde vzít 14 milionů korun na kauci, kterou mu za propuštění z vazby určil soud. Jeho právník připouští: »Je bezradný«. Celý národ si ale klade otázku – co se stane s těmi penězi, pokud by je sehnal?

Rath má čas do 3. září. Zatím ale netuší, kde osmicifernou sumu sežene. „Vůbec neví, co si s tím počít,“ prozradil jeho právník Adam Černý. Původně počítal s milionem, který za něj chtěli napůl složit jeho otec Ratmír (81) a milenka Renata Horká (44). To ale nestačí. 

„Rodina nemá šanci složit celých čtrnáct milionů. Ta částka je tak vysoká, že není vůbec reálné, aby to někdo dal do kupy,“ dodal Černý.

Jenže – David Rath už jako hejtman dokázal zázraky. Co když peníze nakonec sežene? Napadlo vás někdy, co se děje s částkou, kterou obviněný zaplatil, aby se mohl do soudního líčení pohybovat na svobodě? Jaká je nejmenší možná kauce, či co se stane s penězi, když podezřelý »zmizí za kopečky«? Na nejčastější otázky odpověděl renomovaný pražský právník Jan Černý a odborníci z ministerstva spravedlnosti.

Co určuje výši kauce?

Navrhuje ji sám obviněný nebo obžalovaný, schvaluje ji soud, nebo soud sám o výši kauce rozhodne. Nakonec je ale určena tak, aby částka při nesplnění podmínek při propadnutí »bolela«. Rozhodují majetkové poměry. Bývá proto na horní hranici možností obviněného.

Kdy se kauce skládá?

Podmínky určí soud. Obecně se ale dá říct, že peníze mají být zárukou, aby člověk neuprchl, či se nevyhýbal trestnímu řízení.

Jaká je její minimální výše?

V Česku za propuštění z vazby na kauci zaplatíte minimálně 10 tisíc Kč.

Kde peníze do rozsudku leží?

Kauce se skládá na účet, který má soud u České národní banky.

Kdo dostane úroky?

Složitel zpět dostane jen částku, kterou vložil do kauce. Vznikneli nějaký zisk, získává jej stát.

Pokud je obviněný odsouzený, dostane peníze zpět?

Pokud splní podmínky, které slíbil při skládání kauce, pak se celá částka vrací složiteli nebo složitelům. Je třeba si uvědomit, že kauci neskládá vždy ten, koho se týká.

Bývají peníze využity na úhradu nákladů či škody?

Když v souvislosti s trestnou činností vzniknou nějaké finanční pohledávky, jako třeba náhrada škody či peněžitý trest, tak se z kauce smí hradit. Ovšem může se to provést pouze se svolením složitele.

V jakém případě tedy propadají peníze státu?

Pokud obviněný nesplní předem dané podmínky. Například, když se nedostavuje na určená místa po výzvách policie či soudu, případně uprchne.

Kam pak peníze putují?

Přes ministerstvo spravedlnosti se stávají příspěvkem do státního rozpočtu.

Přečtěte si
anezat
22. 8. 2012 • 12:59

Co na to křišťálově čistý Standa Gross, Bém, Janoušek, Vondra, Kalousek? Mohli byste nám o tom též přinést článek.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.