Ministerstvo zrušilo »pastelkovné«: Rodiče na prvňáčka připlatí stovky korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Ministerstvo zrušilo »pastelkovné«: Rodiče na prvňáčka připlatí stovky korun!

Nástup dítěte do první třídy je od letošního roku ještě nákladnější.
Nástup dítěte do první třídy je od letošního roku ještě nákladnější. (Profimedia.cz, ara)

Školní rozjezd se pro rodiny s čerstvými školáčky pěkně prodraží! Letos poprvé totiž školy nedostanou od ministerstva 800 korun na každého prvňáčka. Státní kasa tím ušetří asi 85 milionů. Za ně dosud školy nakupovaly pomůcky, nyní budou muset sáhnout do vlastního rozpočtu, anebo vyzvat k nákupu rodiče. A to je nejpravděpodobnější varianta...

Rodiče však už nyní při nástupu svého potomka jen za pomůcky průměrně zaplatí 1250 korun. A kromě školní brašny, která vyjde i na 2500 korun, své děti obvykle i nově oblečou. Už tak je to tedy bolestivý zásah do rodinného rozpočtu.

Po zrušení »pastelkovného«, tedy příspěvku školám na kupříkladu písanky, pracovní sešity, kreslící a rýsovací potřeby nebo desky s písmeny, budou muset sáhnout ještě hlouběji do kapsy. Vzhledem k tomu, že ředitelé nemají prostředky navíc, budou jejich hrazení požadovat po rodičích. Podle odhadů ředitele pražské Základní školy na Lyčkově náměstí Jana Kordy si rodiče mohou se vším všudy připravit odhadem i šest tisíc!

Přečtěte si
koliaska
6. 8. 2023 • 19:29

A zrovna v dnešní době by se něco takového dost hodilo. Právě je to pár dní zpět, co jsem synovi kupovala školní potřeby a docela jsem koukala jak je to dneska drahé. Asi nejdražší položka byl školní batoh. Na druhou stranu ale musím říct, že jsem nakonec vybrala batoh, který si myslím, že opravdu nějakou dobu vydrží. Konkrétně jej máme od http­s://ww­w.st­il.cz/

knkn
20. 8. 2012 • 23:27

Kalousek a jenu podobní mají čímdál větší spotřebu a chuť, tak co se divíte !!

lipno
20. 8. 2012 • 13:45

Cinkejte klíčema a volejte "Ať žije Havel!"

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.