Babské rady: Jak jednoduše zatlouct hřebík? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Babské rady: Jak jednoduše zatlouct hřebík?

Zatlouct hřebík pomůže mýdlo.
Zatlouct hřebík pomůže mýdlo. (Profimedia.cz)

Babské rady pomůžou, když stojíte u sporáku, perete, uklízíte... Užitečné jsou i ve chvíli, kdy zrovna držíte v ruce kladivo. Zatlouct hřebík musely občas i naše babičky. Stejně tak si uměly poradit i s tapetováním tak, že výsledek byl jako od profesionála. A když dědeček natíral, babička mu vařila oběd. A zatímco jedl, postarala se o štětce, aby neztvrdly. Věděla totiž, jak na to…

V pauze při natírání vám štětky neztvrdnou ani nevyschnou, když je obalíte potravinovou fólií.

Potřebujete natřít kousek dřeva, barva je ale kompletně zaschlá? Nemusíte ji hned vyhodit. Zkuste do ní kápnout trochu ředidla.

Po tapetování zbyly bublinky? Pokud je tapeta ještě mokrá od lepidla, bublinu propíchněte špendlíkem a opatrně zahlaďte. Když je už suchá, opatrně rozřízněte řezáčkem na papír. Lepidlo do vzniklé kapsy naneste třeba na kousku papíru, nechte provlhnout a přilepte.

Plesniví a vlhne vám zeď za skříněmi? Je potřeba je mít postavené alespoň 5 cm od zdi. Musí za nimi totiž cirkulovat vzduch a vlhkost musí mít kudy odejít.

Plíseň ze zdi dostanete pomocí modré skalice. Napřed plíseň umyjte kartáčkem, potom místo natřete roztokem smíchaným v poměru 1 litr vody na 10 deka skalice. Za 24 hodin nátěr zopakujte.

Šroub nejde povolit? Kápněte na něj trošku šamponu.

Šroubovák vyskakuje z drážky? Potřete ho křídou, zabraňuje prokluzování.

Hřebík se krásně zatluče, když ho napřed namočíte do tekutého mýdla.

Kladívko se vyhnulo hřebíku a namířilo přímo na váš prst? Zatloukejte přes hřeben.

Aby dřevěná lišta nepraskla, špičku hřebíku před zatlučením lehce zploštěte ťuknutím kladívka. Dřevo se před ostrým hrotem rozevírá a praská. Tupý hrot vlákna protlačí.

Při vyvrtávání díry vrtačkou nejdříve použijte užší vrták a vzniklý otvor potom rozšiřte vrtákem požadované velikosti. »Nevypadne« vám kus zdi...

Nepříjemně vrzající panty potřete voskem.

Podkluzuje vám malý koberec pod nohama? Zkuste na každý jeho spodní roh přilepit zavařovací gumičky.

Hmoždinka, která pořád ve zdi nechce držet, potřebuje podpořit. Omotejte ji vatou, namočte do řídkého roztoku sádry s vodou a nechte nacucat.

Dřevěná vrzající podlaha je nepříjemnost, které se zbavíte tak, že do spár vsypete jemně nastrouhané mýdlo.

Autor:  aja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.