Chcete kluka i holčičku? Podstupte umělé oplodnění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chcete kluka i holčičku? Podstupte umělé oplodnění!

Za deset let se podle statistiků bude rodit více než dvakrát tolik dvojčat. A bude to pokaždé pár?
Za deset let se podle statistiků bude rodit více než dvakrát tolik dvojčat. A bude to pokaždé pár? (: Profimedia.cz)

PRAHA – Chcete si naplánovat pohlaví miminek ještě před tím, než dojde k početí? Žádný problém! Ale jen pro někoho, a to ještě musíte mít pekelné štěstí. Vybrat si pohlaví dítěte je totiž možné pouze u umělého oplodnění.

Doktoři umějí čarovat, ale nesmí to nikdo vědět…

Doktoři vědí, jak na to, ale zákon jim takové rozhodování nedovoluje. Je neetické! Neučí se však doktoři na pacientkách?

„Zvolit si pohlaví dítěte by sice technicky možné bylo. Při asistované reprodukci se ale u nás neprovádí a nepovolují to ani zákony,“ uvádí lékař specializující se na léčbu neplodnosti Pavel Mráz.

Jak je to ale ve skutečnosti? Nehrají si doktoři na pánaboha? Spoustě žen, které podstoupily umělé oplodnění, se rodí dvojčátka a hned v páru. Holčička a chlapeček…„Určitě tomu tak není. Dvojčata se rodí častěji ženám právě po asistované reprodukci, protože při zavedení více embryí do bříška je větší šance na úspěšné otěhotnění,“ vysvětluje s úsměvem Mráz.

Podle statistik se dvojčata rodí při každém padesátém porodu, přitom před třinácti lety připadala přibližně na každý stý porod. „Výskyt vícečetných těhotenství se v poslední době zvyšuje, a to převážně v důsledku léčby ženské neplodnosti,“ vysvětlila Jana Wiesnerová z Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Pokud by vývoj porodnosti pokračoval tak jako v minulých letech, za deset let se mohou dvojčata narodit při každém dvacátém porodu.

25.11.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.