Tyhle léky nekombinujte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Tyhle léky nekombinujte!

 (Profimedia.cz)

Při bolestech hlavy, v krku či břicha hned k lékaři neběžíme a snažíme se léčit doma sami. Většinou jen zajdeme do lékárny a koupíme si nějaké volně prodejné léky. Tady ale pozor!

Před lékárníkem se nestyďte a požádejte ho o radu. I obyčejné pastilky proti bolení mohou zkomplikovat např. srdeční arytmii. A když si léky přinesete domů, pečlivě si pročtěte příbalový leták, kde se dozvíte, s jakými jinými léky, či dokonce bylinkami a potravinami je nekombinovat.

Brufen a warfarin

Jakékoliv léky proti bolesti, které obsahují látku ibuprofenum (ibalgin, brufen, ibuprofen, nurofen), se nesmějí brát současně s lékem na ředění krve warfarinem. Pozor i na kombinaci warfarinu a žen-šenu, gingka či česneku!

Panadol

Panadol čípky a Panadol sirup pro děti – nemocné mrně nesmí dostat obojí zároveň. Nebezpečně se násobí účinnost léku a může malé tělíčko spíš poškodit než mu ulevit.

Viagra a srdce

Léky na srdce kombinované s viagrou mohou výrazně zvýšit riziko infarktu.

Léky proti průjmu

Živočišné uhlí zabraňuje vstřebávání látek do těla, tedy i léků. Proto je třeba po spolknutí jiného léku počkat s užitím uhlí alespoň dvě hodiny.

Inzulin a acylpyrin

Diabetici, pozor! Léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, například aspirin nebo acylpyrin, zvyšují účinek inzulinu a mohou zkreslit test na cukr.

Pastilky proti bolesti v krku

Lidé se srdeční arytmií si musejí dát pozor na pastilky proti bolestem v krku s lokálním anestetikem (znecitlivující látkou proti bolesti). Mohou zhoršit srdeční arytmii.

Třezalka

Používá se na povzbuzení nálady při depresích. Ačkoliv bylinky se zdají být bezpečné, je dobré znát jejich reakce na ostatní léky. Např. třezalka výrazně snižuje účinek antikoncepce a léků na vysoký cholesterol. A nikdy by se neměla kombinovat s antidepresivy.

Léky na chřipku nestřídejte s léky na bolest. Oba druhy léků silně zatěžují játra, kombinace je může vážně poškodit. Nekombinujte např. panadol s paralenem a coldrexem, aspirin s acylpyrinem a anopyrinem, také zapomeňte zároveň na nurofen, brufen a ibumax.

Pozor i na grepy

Grepy a šťáva z nich spolu s léky na snížení cholesterolu mohou poškodit svaly. Grepům nebo jejich šťávě by se měl vyhnout každý, kdo nějaké léky bere. Toto ovoce totiž urychluje a zvyšuje jejich účinek...

Pozn.: Předtím, než spolknete nějakou tabletku či »usrknete« sirupu, obraťte se o radu na odborníka – lékaře, lékárníka.

Autor:  aja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.