Rok od tragédie na školním výletě: Utopil se žák, učitelka i instruktor! Ivana věděla, že jde na smrt... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rok od tragédie na školním výletě: Utopil se žák, učitelka i instruktor! Ivana věděla, že jde na smrt...

Místo posledního Petrova odpocinku.
Místo posledního Petrova odpocinku. (Pro Aha! – Marie Stypková)

Zítra uplyne rok od tragédie, k níž došlo během vodáckého kurzu žáků 7. třídy Základní školy Jubilejní v Novém Jičíně. Mělo jít o příjemné rozloučení se školním rokem, výlet se ale změnil v drama.

Divoce pulzující vodní válec pod jezem Mlýnského potoka v Řepčíně u Olomouce uvěznil a usmrtil žáka Petra H. (†13) a jeho třídní učitelku Ivanu Mládkovou (†46) i instruktora Jana Usnula (†23), kteří se za ním vrhli ve snaze pomoci.

Jak to celé bylo?

Škola si tehdy objednala výlet na raftech. Nebezpečný jez v Řepčíně na rameni řeky Moravy na pokyn instruktora nesjížděli a místo obešli. Během přestávky studentům dovolil skákat do vody pod jezem a vymezil jim k tomu bezpečné místo. Petr se ale do vody vrhl jinde a proud ho začal unášet do válce pod jezem…

Když se začal topit, skočil za ním jak instruktor, tak učitelka. Živel byl ovšem silnější. Petr i jeho pedagožka zemřeli na místě, Jana se podařilo záchranářům vylovit a resuscitovat, po pěti týdnech v nemocnici ale boj o život také prohrál...

Spáchala sebevraždu?

Ivana Mládková byla velmi oblíbenou učitelkou. Učila výtvarnou výchovu a svým žákům se maximálně věnovala. „Musela vědět, že jde na smrt. Musela vědět, že chlapce v tak silném proudu prostě nezachrání, takže to mnozí považují za sebevraždu. Asi si v té strašné situaci, kdy se začal topit její žák, uvědomila, že by neunesla jeho smrt, proto za ním skočila,“ domnívá se jeden z vodáků.

Leží kousek od sebe

Ostatky žáka Petra i jeho učitelky Ivany byly uloženy na novojíčínském městském hřbitově. Oba hroby jsou pravidelně plné květin a svíček, navštěvují je nejen rodinní příslušníci. Za oblíbenou kantorkou přichází kolegové a žáci, k Petrovu hrobu zase spolužáci a jeho učitelé.

Nesmí se to opakovat…

Čas prý zahladí každou ránu. V tomto případě ale pracuje příliš krátce… „Ta strašná bolest pomalu ustupuje, přesto je to pro nás stále velmi nepříjemné a smutné,“ řekl Aha! ředitel školy Ladislav Pospěch. A podobně mluví i Petrův dědeček, Vojtěch H. z Šenova u Nového Jičína: „Nezlobte se, ale nechci se k tomu už vracet.“

Všichni, koho tragédie zasáhla, mají jediné přání: Takové neštěstí se nesmí opakovat! „Je potřeba smrt tří mladých lidí připomínat, aby na sebe děti byly opatrnější. Uvědomily si, že klukovina je může stát to nejcennější, co mají,“ dodává jedna z učitelek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.