Den na bicyklu s třebíčskými městskými policisty: Jak jsme na kole honili psa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Den na bicyklu s třebíčskými městskými policisty: Jak jsme na kole honili psa!

Cyklohlídka (zleva) ve složení Martin Pavlát (34) a Vítězslav Čaněk (44) vjíždí do místního parku. Tahle sehraná dvojice jezdí léta spolu, v řadáchměstské policie pracují oba přes deset roků. Mezi jejich šťastné případy patří navrácení ztraceného dvouletého dítěte zpět vyděšené matce. Naopak ke kuriozitám se například řadí sex bezdomovců na veřejnosti nahlášený jedním z občanů.
Cyklohlídka (zleva) ve složení Martin Pavlát (34) a Vítězslav Čaněk (44) vjíždí do místního parku. Tahle sehraná dvojice jezdí léta spolu, v řadáchměstské policie pracují oba přes deset roků. Mezi jejich šťastné případy patří navrácení ztraceného dvouletého dítěte zpět vyděšené matce. Naopak ke kuriozitám se například řadí sex bezdomovců na veřejnosti nahlášený jedním z občanů. (Aha! – Martin Pekárek)

Policisté v tričku a kraťasech, navíc na horských kolech. Takový obrázek se někomu může zdát přinejmenším nezvyklý. V Třebíči však už patří strážníci na kolech k městskému koloritu a místní obyvatelé je vítají. 

„Tradice cyklohlídek je u nás dlouhodobá. Na jaře roku 2008 jsme ji po několikaleté přestávce opět obnovili,“ říká ředitel městské policie ing. Ladislav Prvák.

Hlídky jsou dvoučlenné a od jara do podzimu jezdí po trasách hůře dostupných pro motorová vozidla, nebo vzdálených pro pěší hlídku. Jen ve výjimečných případech vyráží strážník sám.

Po dohodě s ředitelem městské policie absolvovali s třebíčskými strážníky část trasy i redaktoři Nedělního Aha!. V italských horách zrovna dupou do pedálů profíci na Giro d‘Italia, muži zákona na Vysočině si svoji etapu musí odkroutit den co den.

5x »cyklostrážník«

● Co cyklohlídky zajišťují? Parky, chatové oblasti, zahrádkářské kolonie, okrajové části města.

● Kdo může do sedla? „Jedná se o lidi s kladným vztahem k cyklistice, ne každý se na tuto práci hodí. Většinou se přihlásili sami,“ říká třebíčský policejní ředitel Ladislav Prvák.

● Mají speciální výcvik? Nemusí mít, stačí udržet rovnováhu, což většinou vstřebají už v juvenilním věku. A fyzičku! Tu musí udržovat každý strážník až do seniorských let.

● Kolik za směnu urazí kilometrů? Na kolech zhruba deset let starých najezdí okolo čtyřiceti kilometrů. Mají přenosné GPS navigace, přilby a sportovnější výstroj na rozdíl od pochůzkářů.

● Umějí si kolo opravit? Běžné defekty odstraní na místě. Píchlou duši, spadlý či přetržený řetěz apod.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.