Záhadné zmizení studenta - Možná ztratil paměť! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Záhadné zmizení studenta - Možná ztratil paměť!

Nezvěstný Tomáš Buška (20). Rodiče se bojí nejhoršího!
Nezvěstný Tomáš Buška (20). Rodiče se bojí nejhoršího! (: archiv rodiny)

Č. BUDĚJOVICE – „Pomozte nám najít Toma,“ prosí kamarádi a rodiče studenta Tomáše Buška (20) z Veselé u Počátek, který se před jedenácti dny doslova vypařil z oslavy narozenin své kamarádky. Slavili je v klubu K2 v Českých Budějovicích.

Tomáš se tam s přáteli bavil a smál, pak najednou zmizel. Jeho mobil je od té doby nedostupný a nikdo netuší, kde Tomáš je… Za zmizením může být údajně i výpadek paměti!

„Před pěti lety měl vážný úraz na hlavě po autonehodě. Byl v amnézii, měl výpadek paměti. Lékaři nevyloučili, že se někdy v budoucnu může vrátit. Doteď se mu ale nikdy nic podobného nestalo,“ přemýšlí o nejrůznějších variantách zmizení jeho kamarád František Peroutka.

Tomáš, student čtvrtého ročníku stavební průmyslovky v Českých Budějovicích, nikdy z domova neodešel. „Nikdy nikam neodjel, aniž by nám to řekl. Ani večer s přáteli,“ říká se slzami v očích jeho maminka. „Tomáš teď bydlí přes týden na internátu. Je mu dvacet, tak si mohl vzít propustku a spát u kamaráda. Slavil s přáteli, se kterými se stýká pravidelně. Kdybych o tom věděla, nepřišlo by mi to zvláštní,“ dodává maminka.

V klubu si naposledy s přáteli povídal kolem jedné hodiny v noci, pak ho nikdo už neviděl. „Jestli odešel sám, nebo s někým, nevíme. Když jsme zjistili, že tam není, hledali jsme ho a volali na jeho mobil, měl ho nedostupný,“ říká František Peroutka.

Kamarádi z klubu odešli s tím, že se Tomáš ráno objeví. Ale nepřišel do školy a do odpoledne ani na internát. „Nikomu se neozval, ani přítelkyni, která bydlí stejně jako on ve Veselé. Zmizení ohlásila policii vychovatelka z internátu ve čtvrtek odpoledne,“ popisuje František Peroutka. Policie začala po Tomášovi ihned pátrat, zatím bez výsledků. Hasiči vypustili slepé rameno Malše, na jehož břehu je klub K2. „Byli tam potápěči, psovodi, nikdo nic nenašel,“ dodává František Peroutka a prosí: „Pokud Toma někde potkáte, zavolejte na číslo 777 121 536 nebo na policii na 158.“

Co způsobí ztráta paměti?

„Poúrazová ztráta paměti se může kdykoli v budoucnu znovu objevit, většinou však musí být něčím vyvolána,“ říká lékař Petr Randáček.

Co tedy mohlo Tomáše potkat?

● Znovu se mohl uhodit do hlavy.
● Mohl ji vyvolat stres z maturity.
● Nebo ji způsobit konzumace alkoholu. Jak se projevuje?
- Člověk se přestane orientovat ve známém prostředí.
- Snaží se najít »domov«, ale naopak odchází nebo odjíždí ze známého prostředí pryč.
- Nepoznává známé.
- Může zapomínat slova, špatně se mu mluví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.