Jak uchránit důchod před exekucí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak uchránit důchod před exekucí!

Po exekuci nezůstane z důchodu na živobytí.
Po exekuci nezůstane z důchodu na živobytí. (Profimedia.cz)

Exekuce se netýkají jen lidí v produktivním věku, kteří si na splacení dluhů přece jen mohou vydělat. Podle nejnovějších údajů totiž v současnosti téměř 61 tisíc důchodů podléhá exekuci! A co je horší – jen ke konci loňského roku bylo podáno 777 683 podnětů k exekucím na penzi. V ohrožení tak je jedna třetina všech důchodů v Česku!

Důchodci, kteří se podepsali pod úvěr například na předváděcí akci a pak zjistili, že nemohou zaplatit desetitisíce za hrnce, deky či nože, za svoji důvěřivost tvrdě pykají. Z důchodů jim exekutor může strhnout určitou částku, pokud osobě zůstane tzv. »nezabavitelné minimum«. To je něco málo přes pět tisíc korun měsíčně.

To na placení nájmu, potraviny a léky ale bohužel nestačí. Pokud vám tedy taková situace hrozí anebo už nevhodný úvěr splácíte či jste kvůli němu v exekuci, čtěte dál. Aha! pro vás totiž připravilo důležité rady ve spolupráci s Exekutorskou komorou ČR.

1. Krok: Nechoďte na předváděcí akce

Na tzv. předváděcích akcích se na první pohled milí prodavači pokoušejí seniory uvrtat do nevýhodných smluv na předražené vybavení domácnosti.

Síla je v prevenci. I když důvěřujete svojí inteligenci a úsudku, pro jistotu se prostě takovým prodejním akcím vyhněte a s nimi i případným rozhodnutím, která by vás mohla stát majetek.

2. Krok: Zkuste zboží vrátit

Pokuste se zarazit problém hned v zárodku a zjistěte, jestli můžete zboží vrátit.

Podle zákona o spotřebitelském úvěru můžete od jakékoliv smlouvy písemně odstoupit bez udání důvodu do 14 dnů.

3. Krok: Zkuste se bránit

Doporučujeme obrátit se na advokáta, aby vyhodnotil podmínky dané smlouvy – zda např. nebyla uzavřena v tísni nebo za nápadně nevýhodných podmínek, zda je určitá a srozumitelná.

Advokát vám následně může pomoci bránit se u soudu, a to zásadně ještě před nařízením exekuce.

4. Krok: Požádejte o pomoc rodinu

Blízcí za vás mohou dluh uhradit dříve, než se kvůli úrokům vyšplhá na šílenou částku, kvůli níž by vám mohli zabavit a vydražit věci. Domluvte se s nimi na splátkovém kalendáři a původní částku jim navrhněte časem uhradit.

Zeptejte se potomků, příbuzných a přátel, jestli vás mohou ubytovat, abyste alespoň neměli zbytečný výdaj za nájem.

Otázky a odpovědi

Kolik mi může exekutor zabavit?

Postihnout lze váš příjem včetně důchodu. Podmínkou ale je, že vám zůstane alespoň nezabavitelné minimum, tedy 5 326 korun.

Může mi sáhnout na dávky?

Na jednorázové dávky a na příspěvek na bydlení nikoliv. Na ostatní opakující se dávky státní sociální podpory sice »hmátnout« může, ale zase jen ve formě srážek tak, aby vám zůstalo minimum (viz předchozí otázka).

Kde se mohu poradit o svém konkrétním případu?

Nejlépe přímo u zdroje, tedy u Exekutorské komory ČR, která soudní exekutory sdružuje a dohlíží nad jejich činností. Provozuje bezplatné poradny v Praze, Brně a v Plzni, v dalších městech jsou pak poradny jednotlivých exekutorských úřadů. Bližší informace najdete na internetové adrese www.ekcr.cz.

Smutná čísla

  • průměrný důchod - 10 740 Kč
  • počet důchodů v exekuci - 60 874
  • počet důchodů v ohrožení - 777 683
  • kolik už od důchodců vybrali - 1,16 miliardy Kč

Jak vysokou penzi budete brát a kdy dosáhnete důchodového věku? Napoví Vám naše důchodová kalkulačka pro rok 2020>>>

Autor:  vr

Přečtěte si
Shelby16
30. 4. 2012 • 12:08

Pane Nečasi, sdyďte se, nic pro lidi neděláte, jen pro ty šejdíře, ty mlčky podporujete !!

Shelby16
30. 4. 2012 • 12:06

při nekalých praktikách na předváděcích akcích Proč nějaký zákon nechrání lidi při podepisování nevýhodných smluv pod nátlakem ? Byly případy, že na předváděčkách lidi zamkli, takže nemohli svobodnně odejít a poté jim vymývali mozky Co dělá koalice, aby přijmula nějaký zákon na ochranu spotřebitele, který je terorizován a následně vydírán ?!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.