VIDEO »Zelený baret« Terry Schappert: Naučím vás bojovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

VIDEO »Zelený baret« Terry Schappert: Naučím vás bojovat!

„Můžete mít nejlepší zbraně a být nejsilnější, ale nebude vám to nic platné, když nebudete přemýšlet,“ tvrdí Terry Schappert.
„Můžete mít nejlepší zbraně a být nejsilnější, ale nebude vám to nic platné, když nebudete přemýšlet,“ tvrdí Terry Schappert. (Aha! – Martin Přibyl)

V těchto dnech v České republice natáčí profesionální voják, americký seržant Terry Shappert (39), nové díly svého seriálu CBQ, který se zabývá bojem zblízka (bude vysílat Prima COOL). Podívejte se na video!

Zapomeňte na Ramba a další akční hrdiny, tohle je skutečný borec. Bojovník z masa a kostí. A s hodně popsanou minulostí. Co si vlastně odnesl příslušník speciální jednotky, tzv. Zelených baretů, ze světových bojišť, která za 9 let své aktivní služby prošel?

Kdysi jste řekl, že každý, kdo za něco bojuje, je válečník, jak jste to myslel?

„Můžete být válečník a nemusíte mít zbraně. Válečníkem je podle mě každý, kdo bojuje za něco, co miluje víc než sebe. Matka svoje děti, bratr bratra, doktoři život nebo vojáci svou vlast. A je jedno, kde je, jestli v Guatemale, nebo České republice. Musí bojovat pro něco, ne pro sebe.“

Byl jste v mnoha akcích, co je na bojišti vůbec nejdůležitější? Najít si úkryt, najít si vyvýšené místo, zajistit si týl?

„Nejdůležitější je přemýšlet. Můžete mít mnoho zbraní, třeba i ty nejlepší, ale co vás dovede k vítězství, je vždy rozum. Každé bojiště je úplně jiné a podmínky pro boj se často mění z hodiny na hodinu, z minuty na minutu. Jediná věc, která je na bojišti opravdu nejdůležitější, je nepřestat. Když už tam jste, jste rozhodnuti bojovat, tak to musíte dělat. A nepřestávat, ať se děje, co se děje. Proto tam jste.“

Jak to mají Zelené barety s barety? Při operačním nasazení nosí přece černé barety, tak proč se jim říká Zelené barety?

„Všichni v americké armádě mají černé barety. Všechny jednotky mají ve výstroji černé barety a týká se to i Zelených baretů. Když se jde do akce, tak máme většinou jinou pokrývku hlavy, v tropech klobouk, helmu a tak. Baret není praktický a nosíme ho výhradně na přehlídky k slavnostní uniformě. Zelené barety jsou jen velmi malá speciální jednotka armády.“

Potkal jste se v aktivní službě s nějakými českými vojáky?

„Ano. Když jsem byl v roce 2002 v Kuvajtu, tak tam byla chemická jednotka české armády. Měla ve svých řadách mnoho krásných žen. A můj kamarád se mě ptal: »Hele, nevíš odkud jsou?« Kouknul jsem se na jejich rukávy a tam byla česká vlajka. Tak jsem k ní přišel a říkám jí: »Vy jste Češka?« a ona byla hodně překvapená, že americký voják mluví česky, tak jsme pokecali a bylo to fajn. Jinak vaše armáda je malá, ale to je pochopitelné, protože jste malá země. Češi navíc mají specializace, jako například chemickou jednotku, a mají velmi dobrou reputaci i respekt ostatních jednotek.“

Podívejte se na Terryho Schapperta ve výcvikovém středisku ATAC!

Terry Schappert

Seržant bojových umění speciálních sil.

6 let působil jako aktivní voják v bojových misích na nejrůznějších místech světa.

Když opustil armádu, rozhodl se dva roky živit jako herec.

Do aktivní služby se vrátil po teroristických útocích 11. září 2002 a sloužil 3 roky v Iráku.

Pro kanál Discovery natočil seriál Žraločí týden, kde předvedl jak přežít útok žraloka.

Je ženatý s novinářkou Stefanií Schappert.

Hovoří několika jazyky, mj. i česky! V rámci výcviku Zelených baretů absolvoval i šestiměsíční intenzivní kurs češtiny.

Přečtěte si
natefick
17. 8. 2012 • 10:49

Nepíše se CBQ, ale CQB(Close Quarters Battle;o)

natefick
17. 8. 2012 • 10:39

Nepíše se CBQ, ale CQB(Close Quarters Battle;o)

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.