Václav Klaus: Nejsem starý, ani ztrouchnivelý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Václav Klaus: Nejsem starý, ani ztrouchnivelý!

Václav Klaus si umí představit vládu trojkoalice ODS, ČSD a lidovců.
Václav Klaus si umí představit vládu trojkoalice ODS, ČSD a lidovců. (: ČTK)

PRAHA – Prezident Václav Klaus se prý necítí natolik starý, aby se nemohl ucházet o své znovuzvolení v roce 2008. „Necítím se tak stár, šedivý a ztrouchnivělý, že bych někde měl pěstovat kytičky,“ řekl doslova ve včerejším pořadu TV Prima Nedělní partie.

● Vláda ODS, ČSSD a lidovců? Ano!
● Budeme vyhazovat politiky z oken?

Zkritizoval také politiku ČSSD a jejího předsedu Jiřího Paroubka. Znovu obhajoval své kroky v povolebním vyjednávání a opětovné jmenování Mirka Topolánka premiérem. Koaliční vláda ODS, ČSSD a lidovců, o které se v posledních dnech spekuluje, by podle něj byla přínosem.

„Myslím, že rozladěnost z toho, že někomu nadržuji, je menší než z toho, že někomu nadržuji málo,“ hájil prezident včera své chování. „Jiří Paroubek zablokoval šanci na nějakou dočasnou vládu, kdy už jiná řešení nebyla. Každý by musel ustoupit, nikdo by nevyhrál a on tu šanci odmítl,“ zkritizoval šéfa ČSSD, že odmítl jeho nedávný scénář utvořit duhovou vládu ODS, ČSSD, lidovců a zelených.

Vysvětlil i důvod opětovného jmenování Mirka Topolánka premiérem. „Já měl signály přímé i nepřímé, že v ODS není nikdo jiný, kdo by tím mohl být pověřen,“ prohlásil. „Také nerozumím výroku, že druhý pokus na sestavení vlády správně náleží druhé nejsilnější straně ve Sněmovně. To bychom pak museli říci, že v případě jeho neúspěchu by následoval pokus třetí a na řadě by tedy měla být třetí nejsilnější politická strana, což je KSČM – a to by asi nechtěl nikdo,“ dodal prezident.

Na otázku moderátora, co by dělal, kdyby při případném třetím pokusu přišel na Hrad šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) se jménem Jiřího Paroubka (ČSSD), prohlásil: „Nevyvolám puč, nepovolám tanky, aby obsadily úřady. Byla by to jeho zodpovědnost, potažmo zodpovědnost celé Poslanecké sněmovny.“ Klaus se vyjádřil i k tajným jednáním o společné vládě ODS, ČSSD a lidovců. Očividně by mu nevadila. „Ta vláda by měla 168 poslanců. Byla by silná a mohla by toho hodně prosadit,“ řekl Klaus s tím, že naše země potřebuje už vládu co nejrychleji.

Klaus se také svěřil se svým zážitkem z návštěvy Dánska. O české politické situaci prý hovořil s dánskou královnou a ta mu prý připomněla, jak kdysi čeští husité v Praze vyřešili spor s konšely defenestrací – tedy tím, že je vyházeli z oken radnice! Podle dánské královny by to prý možná mohl být i návod pro vyřešení dnešní politické situace...

13.11.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.