Romům z obávaného sídliště Chanov nevoněla návštěva policisty: Hodili ho z okna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Romům z obávaného sídliště Chanov nevoněla návštěva policisty: Hodili ho z okna!

Muže zákona vyhodili z druhého patra paneláku.
Muže zákona vyhodili z druhého patra paneláku. (Infografika Aha! – Viktor Sika)

Temnou pověst »romského« sídliště Chanov v Mostě podcenil mladý pořádkový policista (29). Vydal se tam sám bez parťáka; potřeboval jen pár informací o hledané osobě. Jenže za to málem zaplatil životem!

Vybydlený neosvětlený panelák v Železné ulici, kde okamžitě zmizí vše, co není přibité. Odpadky, špína... Právě sem se vydal mladý policista. Při pátrání po hledané osobě se ale dostal na chodbě paneláku do konfliktu se dvěma muži.

Zřejmě neměl šanci se bránit, útok přišel znenadání. Jeden z mužů bodl policistu nožem do ruky a pořezal na hrudníku. Nakonec ho dvojice vyhodila z okna ve druhém patře. Policista ale i po pádu z výšky 7,5 metru zůstal při vědomí a sám si přivolal přes linku 158 pomoc.

„Zraněného odvezla záchranka do mostecké nemocnice. Jeho zranění lékař vyhodnotil jako středně těžká,“ řekla Aha! mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková s tím, že policista zatím nemohl být vyslechnut.

Jednotka, která byla na místě útoku během pár minut, na místě zadržela dva podezřelé muže. Jednomu z nich je údajně jen kolem patnácti a druhému bratru třicet. Kriminalisté případ šetří jako pokus o těžké ublížení na zdraví.

Hledal uprchlíky z děcáku

Policista šel podle svědků do domu prověřit informaci o tom, že se uvnitř zdržují dvě dívky uprchlé z dětského domova a hledaný muž. Matka zadrženého mladistvého hocha tvrdí, že je nevinný a že s ní byl v době útoku doma. Mladíka se zastávají i lidé z okolí.

„Je to normální kluk. Za místní klub hraje fotbal a doteď se nechoval jako grázl,“ řekl jeden z místních. Druhého zadrženého prý nezná. „Jen jsem slyšel, že je to feťák a dealer. Horší je, že to vrhá špatné světlo na nás na všechny,“ dodal.

Na parťáky nejsou peníze

Proč policista volal pomoc mobilem a šel sám bez kolegy, který by mu kryl záda? Nebylo to jeho chybné a riskantní rozhodnutí. „Nejednalo se o řešení nebezpečné či závažné situace. S ohledem na současnou bezpečnostní situaci na sídlišti nebylo nutné nasazení více policistů,“ objasnila Světláková.

Řadoví policisté jsou ale jiného mínění. „Na parťáky a vysílačky nejsou peníze. Není to až tak výjimečné, že policista jde do terénu sám a bez vysílačky,“ míní jeden z pořádkových policistů a objasňuje tím i skutečnost, proč zraněný kolega volal pomoc mobilem.

Chanov, sídliště hrůzy

Sídliště Chanov vyrostlo na přelomu 70. a 80. let minulého století. Mělo se stát domovem Romů z bouraného starého Mostu a ze Slovenska. Žije v něm kolem 1500 obyvatel, převážně Romů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.