Nevidomá Pavla: Já a dvě děti musíme vyžít ze 4500 korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nevidomá Pavla: Já a dvě děti musíme vyžít ze 4500 korun!

Paní Pavla je nevidomá, má jen minimální zbytky zraku.
Paní Pavla je nevidomá, má jen minimální zbytky zraku. (pro Aha! – Marek Hofman)

„Ať si Drábek s Kalouskem zkusí žít za naše příjmy. Vždyť ti dva nás dokonale zničí,“ říkají nejen starobní důchodci, ale i postižení. To je i případ Pavly Novotné z Tábora (40), která má jen zbytky zraku a bez cizí pomoci se neobejde. Když vše poplatí, zbude jí a dvěma dětem 4500 Kč na měsíc.

„A to nepočítám jídlo, oblečení, hygienu. Je to strašné. Za bezbariérový byt 2+1, který je města, platím přes 7,5 tisíce a dalších skoro 1500 korun dám za elektřinu, to je devět tisíc měsíčně. Co je to za stát, kde handicapovaní žijící jen z invalidního důchodu platí za bydlení víc, než je jejich příjem,“ ptá se paní Pavla a bojí se, aby jednou nešla pod most. Má dvě děti. Nezletilou dceru, která ještě chodí do školy, a syna, který sice dostudoval, ale nemůže najít pořádnou práci.

V životě si užila svoje. S malými dětmi odešla od manžela, který ji i bil a dodnes s ním má problémy, protože jí nechce platit alimenty. Vždy to skončí trestním stíháním. „Lemplové, alkoholici nebo tzv. sociálně vyloučení spoluobčané to mají jednoduché. Ti si vždy nějak pomohou a dostanou vše. Ale slušní lidé, matky samoživitelky, hlavně když jsou ještě invalidní, ti se ničeho nedomůžou,“ podotkla.

Ráda by si sama přivydělala, ale není šance. Poté, co Drábkův systém seškrtal i dotace pro podnikatele, kteří by rádi handicapované zaměstnali, je pro postižené najít práci téměř výhrou v loterii. „Kdybych neměla pár dobrých kamarádů, nevím, jak bychom žili,“ zoufá si.

Skutečný život

Přečtěte si
janinaw
15. 3. 2012 • 11:03

Souhlasim, byt jejim synem, jdu ( i jako dostudovana ) prechodne uklizet ci do marketu ke kase. Je to stale rozumejsi, nez sedet doma a "cekat na super praci". Z cekani se jeste nikdy nikdo nenajedl.

hakari.takara
15. 3. 2012 • 09:32

Hodně taky záleží na oboru, který vystudval. Nechci se ho zastávat, ale uvědomte si, že se v tomto státě v podstatě nevyrábí žádné hodnoty, když člověk hledá práci- většinou se na něj chrlí jen samé nabídky na obchodní činnost (to je jen prodej slibů). To vážně není pro běžné lidi, kteří chtějí opravdu pracovat. Taky nezapomeňte, že člověk za práci potřebuje odpovídající ohodnocení a žít v dnešní době z 8 tisíc -11tisíc není nic moc... Najít slušnou práci dá dost zabrat, zvlášť, když máte střední školu na nic.

aksura
15. 3. 2012 • 07:56

Tak ať dostudovaný syn nečeká na super práci a začne makat a přispívat matce na bydlení a jídlo. Proč bychom jí měli přispívat my z našich daní.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.