Tak už je to jasné Topolánek premiérem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tak už je to jasné Topolánek premiérem!

Staronový premiér Mirek Topolánek běží na Hrad na schůzku s prezidentem Václavem Klausem.
Staronový premiér Mirek Topolánek běží na Hrad na schůzku s prezidentem Václavem Klausem. (: ČTK)

PRAHA – Šéf ODS Mirek Topolánek včera přijal nabídku prezidenta Václava Klause na druhý pokus o sestavení vlády. Klaus ho znovu premiérem jmenuje dnes. ČSSD včera prohlásila, že je za určitých podmínek ochotna tolerovat menšinovou vládu ODS na dva roky.

ČSSD: Dva roky tě budeme tolerovat, ale…

„Nebojíme se oprášit dosud neúspěšné varianty a nabídnout nové,“ řekl Topolánek o podobě případné vlády. Vyjednávání pro něj ale budou velmi, velmi složitá ČSSD totiž odmítá jak vládu duhové koalice (všechny parlamentní strany kromě komunistů), tak vládu trojkoalice (ODS, lidovci a zelení). Je ochotna podpořit jen menšinový kabinet ODS. A to ještě zřejmě pod několika podmínkami. Jednou z nich bude určitě to, že ODS nebude zavádět tzv. rovnou daň, která byla jejím trumfovým esem ve volbách.

To se ale občanským demokratům nezamlouvá. ODS navíc uvažuje o předčasných volbách v příštím roce, chce využít svých momentálně vysokých volebních preferencí.

Topolánek teď hraje o všechno. Pokud se mu totiž ani tentokrát nepodaří získat pro vládu důvěru ve Sněmovně, nemusí na listopadovém sjezdu strany obhájit křeslo šéfa ODS a obstát by nemuseli ani ostatní lidé z vedení, jako např. Petr Nečas nebo Ivan Langer. A hlavně by třetí pokus o sestavení vlády zřejmě připadl šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Při třetím pokusu o sestavení vlády určí totiž premiéra šéf Sněmovny. Tím je nyní sociální demokrat Miloslav Vlček. Ten se sice zavázal, že rezignuje před třetím pokusem o sestavení vlády, ale v následné volbě nového šéfa Sněmovny se dá předpokládat, že Paroubek na svoji stranu získá alespoň jednoho přeběhlíka z řad ODS, lidovců nebo zelených. Pravda, Klaus pak i přesto nemusí Paroubka jmenovat – Sněmovna by pak byla rozpuštěna.

8.11.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.