Velký test zboží z obchodů, které prodávají levné prošlé potraviny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velký test zboží z obchodů, které prodávají levné prošlé potraviny!

Šéfkuchař Hynek Šír potraviny ochutnal.
Šéfkuchař Hynek Šír potraviny ochutnal. (Aha! – Martin Přibyl, Alexandr Malachovský)

Čokoládová bonboniéra za třicet korun, slané tyčinky za pět korun, balení sardinek za deset korun. I takhle levně můžete nakoupit, pokud vám nevadí, že pochoutky, které jste si vybrali, mají to nejlepší dávno za sebou. Jsou totiž prošlé, prodávat se však mohou zcela legálně dál. Jak je to možné?

bchody s potravinami prodávanými po vyznačené době minimální trvanlivosti jsou v současné době všeobecného zdražování hitem. Ve speciálních obchodech můžete koupit rozličný sortiment od konzerv přes nápoje, exotické omáčky po sladkosti. A mnohdy jde opravdu o letité výrobky.

Koupili jsme čokoládu z roku 2007 nebo dětskou paštiku z roku 2009! A přirozeně nás zajímalo, jak takové produkty mohou chutnat.

Přizvali jsme proto odborníka – šéfkuchaře restaurace 7 Tacos Steak & Grill Hynka Šíra, který prošlé potraviny otestoval. Radost z nich neměl. „Něco takového bych si nikdy nekoupil. Nejvíce mě vyděsila prošlá kuřecí paštika, která byla navíc určena dětem. Když ještě uvážíme, že tyhle produkty mohou ležet na pultě skutečně libovolnou dobu, je to na pováženou,“ kroutí hlavou Šír.

Měli byste vědět…

➤ Co je doba minimální trvanlivosti?

Výrobky označené dobou minimální trvanlivosti se mohou prodávat i prošlé, pokud jsou zdravotně nezávadné. Musejí však být jasně označeny a odděleny od ostatních potravin. Odpovědnost za jejich zdravotní bezzávadnost má prodejce. Žádný předpis bohužel nestanovuje konkrétní dobu, po kterou mohou být prošlé potraviny prodávány.

➤ Co jsou potraviny s datem použitelnosti?

Datum použitelnosti se uvádí slovy »Spotřebujte do«. Po tomto datu se potravina prodávat nesmí, protože je považována za zdravotně závadnou.



Přečtěte si
vilaamalka
18. 2. 2012 • 11:48

Dobré prase všechno spase.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.