7 úžasných mostů světa! Který je nejdelší? Nejvyšší a nejstarší? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

7 úžasných mostů světa! Který je nejdelší? Nejvyšší a nejstarší?

Nejdelší most přes vodu - Že jsou Číňané milovníci megalomanských staveb, se už dávno ví. Co ale předvedli loni v létě, nad tím jeden žasne. Otevřeli suverénně nejdelší most přes vodní plochu na světě. Tento most překlenuje záliv Ťiao-čou a jeho délka je neskutečných 42 km.
Nejdelší most přes vodu - Že jsou Číňané milovníci megalomanských staveb, se už dávno ví. Co ale předvedli loni v létě, nad tím jeden žasne. Otevřeli suverénně nejdelší most přes vodní plochu na světě. Tento most překlenuje záliv Ťiao-čou a jeho délka je neskutečných 42 km. (Profimedia.cz, ara)

Minulý týden v pátek se opět přepisovala světová maxima a komisaři Guinnessovy knihy rekordů škrtali staré záznamy. Na severu Mexika byl slavnostně otevřen nový most, jenž je tak teď úplně nejvyšší na naší planetě.

Monumentální stavba se klene přes hlubokou rokli uprostřed pohoří Sierra Madre Occidental ve výšce neuvěřitelných 403 metrů. V pohodě by se tak pod něj vešla třeba Eiffelovka (324 m). Nebo čtyřikrát Chrám svatého Víta na Pražském hradě (96,5 m).

Nejdelší most přes vodu

Že jsou Číňané milovníci megalomanských staveb, se už dávno ví. Co ale předvedli loni v létě, nad tím jeden žasne. Otevřeli suverénně nejdelší most přes vodní plochu na světě. Tento most překlenuje záliv Ťiaočou a jeho délka je neskutečných 42 km.

✓ Délka: 42 km

✓ Cena: 26 miliard

Nejdelší most v Evropě

Proti Číňanům jsme my, Evropané, opravdoví žabaři. Nejdelší most Evropy totiž měří »pouhých« 17,2 km, leží v Portugalsku, překlenuje řeku Tagus a jmenuje se Vasco da Gama. Vede přes něj dálnice a otevřen byl v r. 1998.

✓ Délka: 17,2 km

✓ Výška v nejvyšším bodě: 155 m

Kdysi nejvyšší

Dokud mu vedení v kategorii nejvyšší most světa nesebral právě mexický Baluarte, byl nejvyšším mostem světa francouzský viadukt Millau. Otevřen byl v roce 2004 a je třeba říct, že vypadá opravdu majestátně.

✓ Výška: 343 m

✓ Délka: 2,5 km

✓ Cena: 9,9 miliardy Kč

Nejdelší most světa

Určitě není žádným překvapením, že také úplně nejdelší most světa stojí v Číně. A také byl otevřen loni. Jde o železniční most mezi Šanghají a Pekingem a vlaky se po něm prohánějí rychlostí až 300 km/h. Jde spíše o magistrálu pár metrů nad zemí, přičemž nejvýše je oblouk položen ve výšce 80 m. Velký most lze směle označit i za nejpředraženější a nejzkorumpovanější most světa, protože jeho náklady v průběhu stavby stouply několikanásobně a několik lidí bylo dokonce za korupci se stavbou spojenou popraveno. No jo, Čína.

✓ Délka: 165 km

✓ Cena: 162 miliard Kč

✓ Výška v nejvyšším bodě: 80 m

Nejvyšší na světě

Dlouhá léta měli obyvatelé severního Mexika problémy při cestování přes pohoří Sierra Madre Occidental. Vedla tudy jen velmi nebezpečná krkolomná silnička po úpatích hor, kde umíraly stovky lidí při hrůzných nehodách. Cesta navíc trvala mnoho hodin. Otevření mostu Baluarte tak výrazně usnadní život všem v okolí. Vede po něm dálnice, která by měla být zprovozněna během několika týdnů.

✓ Výška: 402,57

✓ Délka: 1124 m

✓ Cena: cca 20 miliard Kč

I Češi umějí

V Česku sice nemáme nejdelší, nejvyšší, ani nejdražší most na světě, pozadu ale v moderní mostové architektuře rozhodně nezůstáváme. Důkazem budiž například Mariánský most v Ústí nad Labem, který je svým tvarem pozoruhodný, čehož si všimli i v Evropské asociaci ocelových konstrukcí a udělili mostu v roce 1999 hlavní cenu.

✓ Délka: 179 m

✓ Výška: 60 m

Nejstarší na světě

Pravděpodobně nejstarším mostem světa se mohou pyšnit Italové. Jmenuje se Pons Fabricius, stojí přímo v hlavním městě Římě, vede přes řeku Tiberu a postaven byl v roce 62 před naším letopočtem. Pochodovali přes něj římské legie, dusaly zde nohy barbarských nájezdníků, most přežil mnoho válek a řádění živlů. Jedná se o naprosto ojedinělou kulturní památku.

✓ Délka: 62 m

✓ Výška: 5,5 m

✓ Stáří: 2074 let



Autor:  mik

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.