Leonardův autoportrét nevyčíslitelné hodnoty je ve Zbirohu! Přivezla ho URNA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Leonardův autoportrét nevyčíslitelné hodnoty je ve Zbirohu! Přivezla ho URNA!

Majitel zámku Jaroslav Pácha nese Leonarda ve speciálním kufru.
Majitel zámku Jaroslav Pácha nese Leonarda ve speciálním kufru. (ČTK – Petr Eret)

Muži v kuklách a s ostře nabitými zbraněmi v rukou, kolona vozů s policejním doprovodem – za mimořádných bezpečnostních opatření pod dohledem příslušníků Útvaru rychlého nasazení (URNA) přicestoval v neděli večer z Itálie na zámek ve Zbirohu na Rokycansku renesanční obraz tváře Leonarda da Vinciho.

Plátno o rozměrech zhruba 60 x 40 cm bude »perlou« expozice Příběh rytířského řádu templářů. Výstava, konaná na zámku u příležitosti 700. výročí rozpuštění tohoto řádu, začíná v pátek a potrvá do 18. března. Podle majitele zámku Jaroslava Páchy obnášelo získání obrazu rok a půl snažení, telefonátů, emailů i 15 osobních návštěv Itálie.

Cena díla je nevyčíslitelná, určitě by se počítala na stovky milionů korun, i proto byl nutný policejní doprovod. Kdo ho ale platí? „Jde to z rozpočtu policie. Není výjimkou, když specializovaný útvar dělá doprovody převozům děl velkého významu a hodnoty, dbáme i na ochranu kulturního dědictví. Navíc URNA takovéto akce vítá, bere to jako součást výcviku,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Přímo na zámku je dílo umístěno za neprůstřelným sklem a je pod nepřetržitým dozorem ozbrojené ochranky. Na kolik je pojištěno, organizátoři tají. „Dodrželi jsme veškeré podmínky italské strany. Pojistka je hodně vysoká,“ podotkl pouze Pácha.

Takto Leonardo z Itálie cestoval

➤ Linkovým letadlem v doprovodu italského policisty.

➤ Ležel ve speciálním kufru přímo v zamčené kabině pilotů.

➤ Z letiště do Zbiroha jel v pancéřované limuzíně ve střežené koloně.

➤  Na zámku bude uložen ve vitríně se stálou vlhkostí a teplotou vzduchu a bude pod stálým ozbrojeným dohledem.

Je to da Vinci, nebo Galileo?

Autoportrét Leonarda da Vinciho byl objeven před pouhými třemi roky historiky v jihoitalském městečku Acerenza. Odborníci poměrně dlouho zkoumali, koho škrábanci poškozená olejomalba zobrazuje, a nejdřív měli za to, že to je astronom a filozof Galileo Galilei. Rozbor dřeva rámu ale ukázal, že jde o dílo ze začátku 16. století, kdy Leonardo žil a tvořil.

„A v Acerenze díky stykům s florentským rodem Segniů pobýval,“ podotýká objevitel díla Nicola Barbatelli. Že by mohlo jít o Leonardův autoportrét, usoudili až později na základě typického signování obrazu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.