Takhle vidím Vánoce já, kapr Eda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Takhle vidím Vánoce já, kapr Eda!

„Ahoj, já jsem kapr Eda. Příběh, který jsem vám tady vyprávěl, pro mě nakonec dopadl dobře. Než mě ten sadista stačil praštit klackem, ozval se výkřik a někdo mě z pultu sundal a dal do igelitky. ze které mě i Břéťu vyšoupli do nějakého rybníka. Proč? To už se asi nikdy nedozvíme.“
„Ahoj, já jsem kapr Eda. Příběh, který jsem vám tady vyprávěl, pro mě nakonec dopadl dobře. Než mě ten sadista stačil praštit klackem, ozval se výkřik a někdo mě z pultu sundal a dal do igelitky. ze které mě i Břéťu vyšoupli do nějakého rybníka. Proč? To už se asi nikdy nedozvíme.“ (Aha! - Daniel Černovský, Karel Kopáč)

Já vím tedy povím, narodit se v Česku jako kapr není žádná legrace. Na rozdíl od vás, lidí, se mi kapři na Vánoce vážně netěšíme. Je to totiž bez nadsázky masakr.

Za jedny svátky skončí na vašich talířích hned dva miliony mých kamarádů. Přemýšleli jste vlastně někdy nad tím, jak vidím ty vaše Vánoce já? Prostě jsme si klidně plaval v našem jihočeském rybníku a najednou se voda začala skoro vařit. To nás rybáři chytili do sítě a tahali ven! Hrůza!

Jsem v kádi

Ani jsem se nestačil vzpamatovat a už jsem v nějaké kádi, ale nejsem tady sám. Jsou tu i moji kámoši, dokonce vidím bratrance z máminy strany. Pak, když se pod vodu začaly vtírat tóny koled, mi to došlo: budou Vánoce! Jak koukám na ostatní kapry, taky už je jim vše jasné. V kádi to vře, šupiny létají všude okolo. Tady jde prostě do tuhého!

 

Divný chlápek s klackem

Po chvíli v kádi mi došla další hrozná věc. Někde nad námi stojí chlápek s podivnou tyčí, která má na konci síťku. Jednou za čas tuhle věc ponoří mezi nás a jednoho vytáhne. A ten už se nevrátí! A sakra! Už je to tady! Snažím se uplavat, ale marně, není kam. Už jsem té jeho zatracené síťce!

 

Fakt jsem ztloustl?

Někdo mě drží v ruce a já vidím toho chlápka s dřevěným klackem, jak zrovna dává do tašky mého kamaráda Břéťu. Ten, kdo mě drží, říká, že vážím tak čtyři kila. No, trochu mě to uráží, protože si myslím, že jsem přece jen štíhlejší. O chvilku později váha potvrzuje, že vážím přece jen čtyři kila a končím společně s Břéťou v jedné igelitce.

Ve vaně

Zase handrkování nějakým autem. S Břéťou jsme se v igelitce strašlivě, ty vaše silnice musejí stát za starou belu! A najednou jsme byli ve vaně. Bylo tu víc místa než v kádi a taky jsme tu byli s Břéťou sami. Docela dobrý. Břéťa vypadal dost otráveně…

Bacha, sadista!

Ve vaně jsme s Břéťou zůstali dva dny, během kterých nám pořád někdo strkal do vody ruce a snažil se nás dotýkat. Fuj, lidi jsou malé slizcí! Pak jsem zaslechl něco v tom smyslu, že nás nezvládnou zabít a že ať to udělá prodavač. A zase jsme byli v igelitce a jeli autem. To, co se nás čekalo na konci, je vám asi jasné. Poslední, co jsem viděl, byl ten zase ten chlápek, co mě z kádě vylovil. Tentokrát měl v ruce menší klacek, který se na mě řítil hrozivou rychlostí. Pak se ale něco stalo…

Co jste možná nevěděli:

  • Kapr obecný je u nás největší kaprovitou rybou a zároveň nejpěstovanější rybou vůbec. V přírodě může ve hodných podmínkách přesáhnout délky jednoho metru a váhy 20 kilogramů.
  • Podle některých pramenů se kapr v přírodě může dožít i kolem sta let. Vzhledem k naší vánoční tradici má tuto šanci jen (v řekách a v přehradách) omezený počet jedinců.
  • Kapr je všežravec, převážně se živí bentosem (živočišnými a rostlinnými organizmy), které sbírá ze dna.
  • Hlavním chodem štědrovečerní večeře v Čechách se kapr stal na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Některé informace hovoří o tom, že se kapr objevil na vánočním stole už v sedmnáctém století. Vzhledem k tomu, že v Českých zemích bylo značně rozšířené rybnikářství, mohli si jeho maso dovolit i chudí lidé. Již ve středověku, byl kapr vhodnou potravou v době půstu, protože ryby tenkrát nebyly považované za maso.
  • Jako štědrovečerní pochoutka nám poslouží kapři staří zhruba tři až čtyři roky.


Autor:  dan

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.