Reformy 2012: Odborníci radí, jak na ně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Reformy 2012: Odborníci radí, jak na ně!

Drastické škrty v rodinném rozpočtu se od ledna dotknou téměř každého.
Drastické škrty v rodinném rozpočtu se od ledna dotknou téměř každého. (Profimedia.cz)

Od Nového roku nás čeká smršť novinek, které nám úplně obrátí život naruby. Zdraží zdravotnická péče, šéf nás snáz vyhodí a až se ocitneme na pokraji propasti, sociální dávky stát zkrouhne tak, že už nás nevytrhnou.

Podívejte se s Aha!, jaké změny nás od 1. ledna čekají, co si o nich myslí oslovení odborníci a jak se s nimi vypořádat...

 

1. Zdravotnictví

Budeme platit 30 Kč regulační poplatek nikoliv za každou položku zvlášť, nýbrž za celý recept.

Vláda zavede 18 příplatků za lepší péči, takzvaných »nadstandardů«. Zpočátku sem budou patřit kvalitnější sádry, čočky a některé vakcíny.

Lékařům bude hrozit až půlmilionová pokuta za bezdůvodné propuštění pacienta domů či nepředání zdravotní dokumentace. Až milion zaplatí za porušení mlčenlivosti. Pokud pak pacienta odmítne ošetřit, bude moci dostat sankci až 300 tisíc korun.

Záchranka bude muset přijet maximálně do dvaceti minut místo současných patnácti.

Záchranáři budou moci např. vstupovat do cizích objektů či požadovat od jiných lidí pomoc. Sami nemusí poskytnout pomoc, pokud budou v ohrožení života.

Pacienti budou moci určit, za jakých okolností chtějí být léčeni a kdy by chtěli raději být například odpojeni od přístrojů. Jejich rozhodnutí bude platit pět let.

Michal Sojka, Česká lékařská komora

„Problémy čekají především lékaře! Nedá se vyloučit, že mnozí pacienti v průběhu roku přijdou do ordinace, která bude zavřená. Pojišťovny jednoduše nebudou mít pro lékaře peníze a někteří raději skončí. Ale pacienti se jinak nemusejí strachovat, že by je kromě placení těch několika nadstandardů čekal v nemocnicích nějaký šok. Vyšší poplatky se zde platí už od prosince.“

2. Zaměstnání

Zaměstnavatelé budou moci dát výpověď lidem, kteří zvlášť hrubým způsobem poruší lékařem stanovený režim při nemocenské (nejsou v místě pobytu, nedodržují čas a rozsah vycházek). Ti pak dostanou dvouměsíční výpověď bez nároku na odstupné.

Kdo je u firmy méně než rok, dostane odstupné ve výši jednoho měsíčního platu. Kdo pracoval jeden až dva roky, dostane dva měsíční platy. Ti, jejichž pracovní poměr trval přes dva roky, budou mít nárok na tříměsíční odstupné.

Práce přesčas může být zahrnuta do běžné mzdy, a to až do 150 hodin ročně. Nad tento rámec vznikne nárok na speciální hodinovou odměnu či náhradní volno.

Příplatek za noční práci nebo za práci o víkendu bude věcí mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem a může tak pracujícího jak zvýhodnit, tak znevýhodnit.

Zkušební doba pro běžné zaměstnance zůstane maximálně tříměsíční, u vedoucích až šest měsíců. Nově bude platit, že zkušební doba může trvat maximálně polovinu délky pracovního poměru, je-li uzavřen na dobu určitou.

Místo dosavadních 150 hodin se limit pro dohody o provedení práce zvýší na 300 hodin ročně. Přesáhne-li příjem 10 000 korun měsíčně, musí se z dohod odvádět také zdravotní a sociální pojištění.

Poměr na dobu určitou nesmí přesáhnout tři roky. Bude jej sice možné opakovat maximálně dvakrát, ale nebude započítán do celkového limitu – tříletá hranice tedy bude platit pro každý z těchto poměrů samostatně.

Zbytek nevyčerpané dovolené lze převést do následujícího roku a vyčerpat do jeho konce. Pokud se tak nestane, podnik jej neproplatí.

»Pracák« bude moci lidem po dvou měsících nabídnout 20 hodin veřejně prospěšných prací nebo veřejné služby. Pokud bude práce odmítnuta, mohou nezaměstnaní přijít o dávky.

Petr Skondrojanis, manažer rozvoje flexibilních pracovních úvazků

„Největší předností jsou opatření, která již drobně přenášejí odpovědnost za své chování na zaměstnance. Například odstupné podle délky trvání pracovního procesu. Osobně ale vidím jako špatné třeba rozšíření dohody o provedení práce anebo úpravu délky zkušebních dob. Zaměstnanci by se měli připravit na to, že musí k hledání práce přistupovat odpovědněji. Jednak kvůli odstupnému, ale i kvůli ustanovení, kdy v případě vlastní výpovědi nedostanou podporu v nezaměstnanosti v plné výši.“

3. Sociální dávky

Vyplácet je bude výhradně úřad práce.

Zvýší se příspěvek na péči pro děti do 18 let z 5000 na 6000 korun u 2. stupně závislosti na pomoci.

Zdravotně postižené čekají jen dvě dávky (opakovaná na mobilitu a jednorázová na zvláštní pomůcky).

Životní minimum se zvýší o téměř tři stovky na 3410 korun a existenční minimum o 180 korun na 2200 korun.

Sjednotí se celková výše rodičovského příspěvku během dvouleté, tříleté a čtyřleté varianty. Dohromady si ale rodiče nastřádají stejně: 220 tisíc korun.

Nyní se příspěvek na bydlení vyplácí neomezeně. Nově jej dostanete maximálně po dobu sedmi let. Omezení se netýká lidí nad 70 let.

Miloslav Macela, ministerský expert na dávkové systémy

„Pokud se rodič rozhodne pro čerpání podle nové úpravy, může požádat o změnu nejdříve 1. ledna 2012, a to písemně. Jestliže si dosud nemohl vybrat délku čerpání příspěvku (neplatil nemocenské pojištění) a nyní chce zažádat o převod, pak může. Jeden z rodičů by však měl být k datu narození dítěte pojištěn, takže mu bude možné stanovit vyměřovací základ pro stanovení peněžité pomoci. Pokud to splňuje, požádá si o převod do nové právní úpravy a doloží potřebné údaje.“

Kalkulačka: Dosáhnete v roce 2020 na příspěvek na bydlení?

4. Stavební spoření

U stavebního spoření už letos stát přispívá jen 10 procent z maximální částky 20 tisíc korun ročně (dříve to bylo 15 procent). Nejvíce tak za rok dostaneme 2000 korun. Zároveň se připsané úroky daní patnácti procenty. Většina klientů poprvé zaznamená nižší příspěvek na složence právě letos.

Ve většině obecních bytů v krajských městech (kromě Ostravy a Ústí nad Labem) vzroste regulované nájemné.

Hned několik měst výrazně zvýší daň z nemovitosti (např. v Liberci se zvýší až čtyřnásobně, stoupne i v Mostě, Liberci, Kolíně, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi).

Jiří Šedivý, Asociace českých stavebních spořitelen

„Lidé si v roce 2012 poprvé všimnou, že od státu dostali nižší příspěvek než dříve. Může to znamenat snížení atraktivity stavebního spoření. Důležité je ale vědět, že ze stavebního spoření čerpají banky zdroje pro poskytování úvěrů, a pokud budou lidé takto méně spořit, budou mít i menší šanci dostat půjčku. Až si tedy občané budou vybírat, kam vkládat úspory, musejí si rozmyslet dlouhodobou strategii financování svého bydlení. Pokud zatím nevědí, jak chtějí peníze investovat, je uložení do stavebního spoření pořád výhodným způsobem odkladu tohoto rozhodnutí a finance se jim zhodnotí.“

 

5. Důchody

Penze vyplácené seniorům budou na příští rok takzvaně »valorizovány«, tedy navýšeny o inflaci. Budou tedy pobírat v průměru o 174 korun měsíčně víc, původně se slibovala valorizace podstatně vyšší.

Zpřísní se sankce při předčasném odchodu do důchodu. Až o 16 procent například klesne penze tomu, kdo přestane pracovat o 3 roky dříve, než mu nařizuje zákon.

 

Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské společnosti

„Většinou nenechám na vládě nit suchou, ale zvolit nejnižší možnou valorizaci důchodů bylo prakticky nutné. Jelikož valorizace dorovnává inflaci, nemělo by se snad z logiky věci na životní úrovni seniorů nic změnit, tedy ani zhoršit, ani zlepšit. Říkám »snad«, protože se valorizace odpočítává od vývinu inflace se zpožděním. Kdyby se tedy příští rok po tom drobném navýšení důchodů zjistilo, že je inflace vyšší, byl by to průšvih. Zároveň se v nějakém krizovém plánu nedá vyloučit, že by se třeba v roce 2013 nevalorizovalo vůbec. Jak z toho ven? Pokud jste »mladý« senior, tedy čerstvě v důchodu a ještě máte nějakou finanční základnu, spořte a myslete na budoucnost. Jinak nezbývá než se spolehnout na rodinu.“

6. DPH

Ve snížené sazbě se zvýší z 10 na 14 procent. Toto se dotkne cen potravin, léků, dětských plen, knih, jízdenek, tepla a dalších věcí. Vše podraží!

David Marek, finanční analytik

„Zvyšování DPH je nezbytné zlo a při pohledu na stav našich veřejných financí dává smysl. Prakticky se mu ale vyhnout nedá, protože jde o zvýšení daně v sazbě týkající se takových věcí, jako jsou potraviny a léky. Lidé si tak budou muset vypomoci nákupem stejného druhu potravin, ale zvolí levnější a méně kvalitní značky. Změna DPH je ale koncipovaná tak, aby se jí nešlo nijak vyhnout. Jinak by se nám rozpočet nikdy nepolepšil.“

7. Doprava

Roční dálniční známka pro auta s hmotností do 3,5 tuny se zvýší ze současných 1200 korun na 1500 korun. Cena měsíčního kuponu navíc od ledna vzroste z 350 Kč na 440 Kč, desetidenního z 250 Kč na 310 Kč

V některých městech zdraží jízdné v hromadné dopravě. V Brně bude např. jednorázová jízdenka pro dvě zóny na 60 minut stát 25 Kč (nyní 22), měsíční 550 Kč (nyní 530). V Kladně stoupne cena základní jízdenky na 16 Kč (nyní 14), čtvrtletní kupon bude stát 1220 Kč (nyní 960).

 

Petr Moos, Dopravní fakulta ČVUT

„Především je třeba si uvědomit, že zdražení dálničních známek je jeden ze způsobů, jak získat peníze na zlepšení kvality, údržby, výstavby a dostavby dálnic, proto bychom je měli přijímat s porozuměním. Pro řidiče, kteří nejezdí jen ve svém regionu, se vzhledem k rozsahu naší dálniční sítě určitě vyplatí pořídit si rovnou roční kupon, který umožní lepší mobilitu.“

8. Školství

Uchazeči o středoškolské studium si budou moci podat přihlášky na maximálně dvě střední školy. Letos byly ještě možné přihlášky tři.

 

Marcel Chládek, stínový ministr školství

„Omezení přihlášek na střední školu je pochopitelné. Vychází z praxe. Dochází totiž k tomu, že školy jsou » p a - pírově« zaplněné, ale fakticky do nich všichni žáci nenastoupí, protože se na poslední chvíli rozhodnou pro jiné vzdělání. Školy se pak musejí zavírat. Je z toho samozřejmě oříšek pro rodiče, kteří místo tří přihlášek mohou podat jen dvě, ale v kontextu celé věci se mohou spolehnout na situaci, v níž je téměř stoprocentní, že se jejich dítě někam dostane. “

 

9. Další změny

 

zdraží tabák

Od ledna 2012 vzroste sazba spotřební daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za kilogram.

zdraží elektřina

Energetická společnost ČEZ zvýší od 1. ledna ceny elektřiny, domácnosti tak kvůli tomu zaplatí průměrně o 4,9 procenta více. E.ON zdraží elektřinu o 0,1 procenta. Další to plánují.

zdraží vodné a stočné

Podraží v průměru o deset procent, v některých lokalitách ale až o třetinu.

zdaní hazard

Za hazardní hry budou muset provozovatelé platit státu devatenáctiprocentní daň.

vydají nové občanské průkazy

Příští rok se začnou vyměňovat prošlé občanské průkazy, za pětisetkorunový příplatek i s čipem, který bude obsahovat elektronický podpis. Na dokladu o velikosti kreditní karty už nebudou zapsány děti ani manžel či manželka. Některé údaje budou volitelné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.