1.12.2011: Den zdražování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

1.12.2011: Den zdražování!

A je to tady! První vlaštovka zdravotnické reformy se nám připomene už zítra – za den v nemocnicích zaplatíme stovku.
A je to tady! První vlaštovka zdravotnické reformy se nám připomene už zítra – za den v nemocnicích zaplatíme stovku. (Profimedia.cz, ara)

Nejbolestnější smršť reformních zákonů nás sice čeká až od nového roku, už od zítřka si ale připlatíme například za pobyt v nemocnici. A to hned od 40 korun na den víc! S 1. prosincem nás čekají i další změny – třeba definitivní ukončení analogového vysílání ČT nebo začátek platnosti dražší dálniční známky.

Nemocnice: 1 den = 100 korun

Místo 60 korun budeme za den pobytu v nemocnici platit rovnou stovku! Zvýšená částka se týká také odborných léčebných ústavů, tedy i psychiatrie, léčeben dlouhodobě nemocných, lázní, dětských léčeben a ozdravoven. Stovku zaplatíte už za první den, i kdybyste nastoupili až kvečeru.

Poplatek za hospitalizaci pak musíte uhradit do osmi dnů od propuštění. Výjimku tvoří případy, kdy je pojištěnec hospitalizován déle než 30 dnů (např. v léčebnách dlouhodobě nemocných). Tehdy poplatek hradí vždy k poslednímu dni každého kalendářního měsíce.

Dražší dálniční kupony

Od zítřka (do 3. ledna 2013) platí dálniční kupon zdražený na 1500 korun, ten si řidiči aut s hmotností do 3,5 tuny mohou pořídit už nyní. Nyní stojí 1200 korun. Cena měsíčního kuponu navíc od ledna vzroste z 350 na 440 Kč, desetidenního z 250 na 310 Kč.

Zdraží jízdné i pivo

V Ústí nad Labem a dalších městech se lidé mohou »těšit« na dražší MHD, cena základní jízdenky vyskočí z 15 na 18 korun. České dráhy pak přijdou s novými jízdními řády od 11. prosince také se zdražením jízdného zhruba o pět procent.

To znamená, že jestliže nyní stojí například cesta ze Sokolova do Karlových Varů 28 korun, za dva týdny cestující zaplatí 30 korun. Za oblíbený mok si připlatí i milovníci plzeňského prazdroje, a to průměrně o 2,5 procenta. Prakticky to znamená, že místo dosavadních například 25 korun zaplatíte za půllitr piva 26 korun.

Pojišťovnu změníte jednou ročně

Pokud chcete od příštího roku změnit pojišťovnu, máte na to už jen dnešek. Jinak si budete muset počkat až do ledna roku 2013! Podle nového zákona o zdravotních pojišťovnách to totiž bude možné jen jednou do roka, a to vždy k prvnímu lednu. Navíc úmysl budete muset ohlásit šest měsíců před změnou.

Nepřijímáte »digitál«? ČT bude zrnit

Česká televize dnes ukončí provoz posledních 33 analogových vysílačů »jedničky« a »dvojky«. A tím úplně uzavírá historii svého analogového vysílání. Pokud jste se nepřizpůsobili dlouhá léta připravované novince, nemáte nový přijímač nebo jste si nepořídili settop box, od zítřka vám obrazovka nabídne pouze zrnění.

PRE zvyšuje cenu elektřiny: O 2,7 procenta!

Pražské domácnosti od příštího roku zaplatí víc za elektřinu. Pražská energetika ji totiž zdraží o 2,7 procenta! Průměrná rodina, která elektřinu používá pouze ke svícení, si tak připlatí ročně zhruba 100 korun.

Také ČEZ zdražuje od ledna v průměru o 4,9 procenta, E.ON o 0,1 procenta (Aha! informovalo). Podle Energetického regulačního úřadu má průměrné zdražení elektřiny pro všechny domácnosti v příštím roce činit 3,4 procenta.

Autor:  ex

Přečtěte si
zadnice
30. 11. 2011 • 15:42

Pivo v hospodě zdražilo už v pondělí 28.11. - přijel dealer gambrinusu a zvedl cenu o 3,- Kč za litr. A tak to rychle dělají všichni, protože od 1.1.2012 přidají 4% DPH. Nečasi běž do háje s celou partou a hlavně s chemikem Kalouskem!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.