Výstava, která vás vrátí do dětství: Z Merkuru už je i robot! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Výstava, která vás vrátí do dětství: Z Merkuru už je i robot!

Merkur
Merkur (Aha! - Alexander Malachovský)

Schválně, co vás jako první napadne při vyslovení jména Merkur? Někomu se možná vybaví planeta, někomu název pracího prášku, ale většině určitě jako první naskočí název legendární stavebnice, jejíž historie sahá až do 20. let minulého století.

Na to, jak funguje dětská hra, ze které se ale v průběhu let stal i pomocník výzkumníků a inženýrů, se nyní můžete zajít podívat do Muzea Hlavního města Prahy. Nedělní Aha! se tam hned vypravilo.

Zachránce Merkuru

Historie výroby stavebnice Merkur sahá až do 20. let minulého století. Od té doby byla výroba zastavena jenom dvakrát. Poprvé během druhé světové války, podruhé v roce 1993, kdy firma zkrachovala a vypadalo to, že legendární stavebnice, na které vyrostlo několik generací, definitivně skončí v propadlišti dějin.

Naštěstí se objevil zachránce, ing. Jaromír Kříž, který po mnoha komplikacích znovu rozjel výrobu a legendu zachránil. Dnes Merkur vyrábí ve velkém, a dokonce velmi úspěšně dobývá zahraniční trhy.



Přečtěte si
proxima
28. 11. 2011 • 06:46

Pamatuju si, jak jsme si jako malý kluci s touhle stavebnicí hráli a stavěli všechno možný. Pak nám to vždycky bylo líto rozebrat. Bylo to fajn, dnešní děti už to stěží pochopí, ale je to taky věc rodičů, že je raděj šoupnou k počítači - a střílej ... Myslím, že jsme si prožili lepší dětství - nejen s Merkurem

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.